Last news in Fakti

10 Юни, 2014 10:57 4 534 1

Над 3000 нови жилища се продават в София

  • ново строителство-
  • цени-
  • жилища
Над 3000 нови жилища се продават в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на жилища през последната година се доминира от търсенето на новопостроени имоти. Много и различни са причините на клиентите да предпочетат новото пред старото строителство. Някои го правят, защото са изчислили, че ремонтът на стар имот ще им излезе по-скъп, отколкото да си купят нов такъв. Други смятат, че качеството на построените през последните 3-4 години имоти е по-добро.

Основно интересът е насочен към дву- и тристайни апартаменти. Над 3000 е броят на подобни нови жилища, които се предлагат в момента в София, сочи справка в специализирания сайт за недвижими имоти imot.bg. Най-малък е броят на предлаганите имоти, построени през 2011 г. Средната цена на квадратен метър при двустайните апартаменти, завършени през посочената година е 765 EUR. В манастирски ливади могат да бъдат намерени и при цени от 690 EUR/кв.м. Срещу подобна сума клиентът получава 58 кв.м апартамент, който се състои от антре, кухненски бокс и дневна, непреходна спалня, баня и тоалетна, тераса. В квартали като Лозенец сумата е по-висока – 831 EUR/кв.м за жилище от 60 кв.м с две стаи. Около 850 EUR/кв.м на апартаментите с три стаи.

За останалите три разглеждани години цените на двустайните апартаменти ново строителство почти не се променят и остават в диапазона от 740 EUR/кв.м до 770 EUR/кв.м. При тристайните се наблюдава по-голяма динамика. Така например, най-скъпи остават тристайните апартаменти строени през 2011 г. – 843 EUR/кв.м, а най-евтини са тези, чието изграждане е завършило през 2013-а – 756 EUR/кв.м.

Ситуацията днес е по-различна от тази преди 5-6 години, когато бяхме свидетели на масирано строителство в определени райони на столицата. Днес е трудно да се определят подобни благодатни за инвеститорите квартали. Причината е, че повечето предприемачи след кризата се насочиха към изграждане на малки кооперации на по 3-4 етажа. Другият фактор е, че част от строителните компании разполагаха в активите си с парцели купени още в началото на бума на пазара и едва сега – в началото на възстановяването след кризата, решиха да ги оползотворят.

Средни цени на жилища в новопостроени сгради (в EUR/кв.м)

Брой на предлагани жилища в новопостроени сгради

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мария спасова

    1 0 Отговор
    Лошото е, че няма кой да купува.Имотната треска свърши и сега който не е продал , ще си ги държи а брокерчетата , ще си търсят работа!