Last news in Fakti

3 Август, 2005 00:00 654 0

Кмет иска екотакса за боклука

  • сметището-
  • кметът-
  • родопи-
  • община-
  • шишков
Кметът на община "Родопи" Йордан Шишков смята да въведе екотакса за всеки камион с отпадъци, ако градоначалниците на София и Пловдив се договорят столичните боклуци да се карат на сметището в с. Цалапица, научи "Сега". Шишков ще предложи общинският съвет на "Родопи" на следваща сесия да гласува 3 типа екотакси - за транспорт на битови отпадъци, за строителни и за инертни материали.

Пред "Сега" кметът заяви, че сумите ще бъдат от 5 до 20 лв. на камион според вида на товара. Общината има право да въведе такси, защото колите с боклуци трябва да минат по 300 м общински път за сметището. Шишков настоява екотакса да плащат и камионите с пловдивския боклук, които пътуват до сметището в с. Първенец. Там общинският път е 3 км.

На ден столицата може да праща до 50 камиона към Пловдив, сметнал е кметът. Това ще доведе сериозни приходи в общинския бюджет на "Родопи". В същото време обаче софийската смет може преждевременно да напълни сметището, което може да работи до 2012 г.

Депото в Цалапица е един от основните варианти на и. д. кмет Минко Герджиков за решаване на кризата с боклука. Със задачата да анализира тази възможност е натоварен зам.-кметът инж. Атанас Славов. Според изчисленията му отпадъците могат да идват на сметището за една година, но тепърва Пловдивската община ще обяви каква е цената на услугата за столичани. Това може да се пресметне чак когато Минко Герджиков обясни по каква технология ще се извозва отпадъкът, колко камиони и човешки ресурси ще са необходими.

Никой не бе открит вчера от Столична община за коментар на новото условие на община "Родопи". Съветници обаче твърдят, че драстичното увеличаване на разстоянието ще доведе до голямо увеличение и на такса смет за софиянци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА