Last news in Fakti

22 Август, 2005 00:00 520 0

Пуснаха най-големият туристически кораб

Най-големият туристически кораб в света беше пуснат в петък на вода във Финландия. “Морска свобода” детронира от върха досегашния първенец сред морските гиганти - “Куин Мери ІІ”. Той е произведен от норвежката компания “Акер финярдс” във финландския град Турку. Стойността на сделката е 1.8 млрд. долара.

Корабът "Морска свобода" е с водоизместимост 158 000 тона, дължината му е 339 м. На борда си може да приеме 5740 пътници и екипаж. Туристическият лайнер предлага на пътниците първокласен лукс. Всяка от каютите е снабдена с телевизор с плосък екран, мобилна и интернет връзка. Има още миниголф игрище, алея за разходки, стена за катерене, дори пързалка за каране на кънки. Корабът представлява истински плаващ град - със собствена система за пречистване на питейна вода и специална програма за събиране и преработване на отпадъците.

"Морска свобода" ще бъде предаден на поръчителя - втората в света компания за морски екскурзии “Роял карибиън круизъс”, през пролетта на 2006 г. От компанията вече събират заявки за първите пътувания. Най-ниската цена е 699 долара за 7 денонощия в обикновена каюта.

“Акер финярдс” планира да произведе още два подобни кораба. И трите лайнера ще плават в Карибско море. За последните десет години се забелязва средногодишен ръст от около 8% на желаещите да почиват на големите туристически лайнери. Срещу тази тенденция се противопоставят природозащитници, които твърдят, че мегакорабите вредят на океанската екосистема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА