Last news in Fakti

28 Септември, 2005 00:00 1 714 0

Теория на градинското сътворение

  • йотова-
  • христова-
  • къщата-
  • градина-
  • арх златка христова
,Колежката ми Жени има една мечта. Колкото смела, толкова и семпла. Иска да прекара старините си в разкошна къща с китна градина. Всеки път, когато ни се падне да снимаме нечий дом наподобяващ нейната мечта, виждам как й светват очите и как се отнася. Май първия път, виждайки я в това състояние бе мига, в който тя съзря тази градина. За настоящия материал можех да избера някоя впечатляваща английска градина, но ми се дощя да ви представя нещо по-реално.

Над ладшафния проект са работи също две жени – арх. Златка Христова и арх. Ева Йотова. С присъщата само на жените пунктоалност и внимание към детайла, те са създали наистина една отчетлива красота.

Собствениците са искали голяма зелена морава,зад хубавата им къща да има максимално освободено пространство за градински партита и да има достатъчно място за игри на децата. Задължителни елементи в поръчката са били беседката и малкото езерце с мостче над него. „Денивелацията не беше трудна за овладяване. Най-сложно беше оформянето на предвходното пространството, тъй като улицата е на ниво по- високо от входа към сградата”, разказа арх. Йотова. Двете архитектки терасирират терена и създават цветна пластика с много зеленина и висящи храсти. Така визуално градината като че ли пропълзява по къщата. „При изпълнение на дворните нива се наложи частично шкарпиране на терена.
picture:2.jpg,От площадката, обвързана с къщата се слиза до зелената площ, тъй като има денивелация. Скоковете в нивата са овладяни, пред подпорните стенички са оформени пейзажни ивици с цветя.”, допълни колежката си арх. Христова. В плътната ограда са проектирани ниши, които заедно с фасадата на къщата са осветени подходящо и така екстериора въздейства по по - различен начин в късните вечерни часове в общото градинско пространство. „Направихме максимално чиста и семпла алейна мрежа, за да може човек да усеща в най-голяма степен заобикалящата го цветна картина.”, обясниха двете архитектки. Използваните материали – естествен камък и дърво, са приложени и при оформянето на фасадата.

За всеки елемент от този двор арх. Христова и арх. Йотова са направили подробни детайлни рисунки и чертежи и така са убедили в идеите си възложителите. Ландшафтен проект: арх. Златка Христова и арх. Ева Йотова

Текст: Красимира Пастирова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА