Last news in Fakti

14 Юли, 2014 12:00 1 095 0

Доведоха от Австрия и задържаха под стража нашенец

  • австрия-
  • задържаха-
  • под стража-
  • нашенец

Издирван за палеж в с.Кипра

Варненският окръжен съд (ВОС) днес измени от подписка в "задържане под стража" мярката за неотклонение на Стефан Стефанов от с.Кипра, Варненска област, разследван за палежа на чужда къща в родното му село, извършен преди повече от 2 години.

Припомняме, че в началото на април 2012 година в селото беше запален домът на семейство англичани. Следствените действия отвели органите на реда до Стефан Стефанов и Валентин Денев, които били привлечени като обвиняеми за палежа. Първоначално досъдебното производство е било наблюдавано от Районна прокуратура Девня, а спрямо Стефанов е била определена мярка за неотклонение "подписка". В хода на разследването обаче се установило, че имуществените щети са значителни, а и пожарът е бил умишлено запален. Обвиняемите били привлечени за по-тежко престъпление, а досъдебното производство вече се наблюдава от Окръжна прокуратура. Многократни били усилията на органите на реда да призоват за следствени действия 24 - годишния младеж, който междувременно напуснал страната. През есента на 2013 година Стефанов бил обявен за общо-държавно издирване, а през тази година издирван и чрез ЕЗА.

Задържали го в Австрия, където Стефан работил в строителството.
За да измени процесуалната мярка за принуда на Стефанов, днес ВОС се съобрази със събраните в хода на разследването гласни, писмени доказателства и частичните самопризнания на обвиняемия. Преценката им обосновава извода, че Стефан е съпричастен към палежа на дома на чужденците в с.Кипра, извършен в съучастие с друг обвиняем. Фактът, че е нарушил условията на първоначалната си мярка за неотклонение и без да информира органите на реда е напуснал страната и така е възпрепятствал разследването на престъплението допълнително мотивира съда за извода, че Стефанов може да се укрие от наказателно преследване.

ВОС измени мярката му за неотклонение от "подписка" в "задържане под стража" и посочи 22 юли тази година като възможност това определение да бъде обжалвано пред Апелативен съд Варна.   

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА