Last news in Fakti

12 Септември, 2014 10:00 1 722 0

Скандални разкрития за жп катастрофа край Калояновец

  • скандални-
  • разкрития-
  • жп-
  • катастрофа-
  • калояновец

Основното доказателство по делото за инцидента най-вероятно е фалшифицирано

Скандални разкрития за жп катастрофа край Калояновец - 1
Снимка: БТА

Основното доказателство по делото за влаковата катастрофа край Калояновец най-вероятно е фалшифицирано. Това сочат скандални разкрития, направени от Нова телевизия.

Инцидентът на гара Калояновец стана през юли. При него загина единият машинист, а 13 души бяха ранени.

Според официалната версия на железниците причината за тежкия жп инцидент е превишена скорост. Тя обаче се разминава с показанията на основния свидетел на инцидента - оцелелият машинист.

Христо Тиляшев разказва, че докато карал влака със 100 км в час, видял, че първият предупредителен сигнал на гара Калояновец свети зелено, тоест влакът може да продължи да се движи направо със същата скорост.

Изведнъж след километър обаче втори сигнал изненадващо свети за отклоняване вдясно, което налага намаляване на скоростта. Машинистите задействат екстрена спирачка и забавят рязко, но влакът дерайлира. Този разказ на машиниста за първи път прехвърля съмненията за причините за инцидента върху жп линията и двата сигнала на светофарите, които са взаимоизключващи се. А задействането на екстрена спирачка предполага рязко падане на скоростта до около 60 км/ч. - скорост, която здрави релси биха издържали.

Журналистите проникват в разследването.

Доверен човек снима със скрита камера вещото лице по делото, който показва и обсъжда така наречената скоростомерна лента, която е основно доказателство за това как се е движили локомотивът по време на инцидента – нещо като черната кутия при самолетите.

Пак човек под прикритие прониква в локомотива на дерайлиралия влак, който се охранява.
Показателите на скоростомера се разминават с лентата, която е при вещото лице. Стрелката на скоростомера сочи 60 км/ч, а лентата показва 0.

Друг човек къса парче от лентата, останало на ролка в скоростомера - там, откъдето тя е скъсана и взета от следователите. Сравняваме графиките в краищата на двете парчета и виждаме, че не съвпадат.

Търсим коментар от БДЖ. Те са категорични, че има странни разлики.

"Повече от скандално е това, разминаванията са много сериозни", заяви Петър Бръснаров, експерт по локомотиви - БДЖ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА