Last news in Fakti

30 Януари, 2015 17:28 2 290 3

Митническият шеф с подкуп остава в ареста

  • митническият шеф-
  • подкуп-
  • ареста-
  • тодор караиванов

Караиванов: Този случай е провокация срещу мен

Митническият шеф с подкуп остава в ареста - 1
Снимка: БТА

Хасковският окръжен съд остави в ареста митническият шеф Тодор Караиванов. Той е с обвинение за подкуп.

Той заяви категорично, че не е получавал рушвети, а от прокуратурата отказаха да обяснят подробности за това дали в обвиняемия са открити пари.

"Работел съм 12 години в сектор "Митническо разузнаване". Единствената ми цел и при други подобни срещи е била установяване и предотвратяване на контрабандна дейност", каза пред журналисти Караиванов.

"Този случай е провокация срещу мене, която продължава още от 2011-а година. Тя е дело на хора, които не искат нищо да се оправи в тази държава", каза той и допълни, че през автуст 2013-а година бил заплашен с убийство.

Караиванов ще обжалва решението и определи акцията срещу него като провокация.

Тодор Караиванов искал по 50 лева за вече преминал през ГКПП Капитан Андреево камион. Това заяви прокурорът от Софийска градска прокуратура Владимир Дешев в Хасковския окръжен съд на мярката за неоклонение на задържания. Обвинителят се позова на показанията на изнудвания спедитор Стилян Христозов.

"Обвиняемият е залагал сигнали за проверки на превозите на свидетеля. Те са имали среща още през октомври миналата година, когато той е бил информиран, че трябва да плаща", каза държавният обвинител.

Другият изнудван бил превозвача Хабиб Хабил, от когото също била искана такса "спокойствие". Той започнал да търпи загуби, след като камионите му редовно били задържани за проверки.

Прокурор Дешев настоя най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", а защитничката на митничаря Гергана Георгиева пледира за "домашен арест", иначе искането щяло да бъде неоснована репресия. Искането на Георгиева не бе уважено.

Факти.бг припомня, че на 28 януари 2015 г. в продължение на 30-40 минути Караиванов е получил два подкупа, първият в размер на 600 лв., вторият в размер на 600 евро, е установено от разследващите. След получаване на втория подкуп, началникът на митницата е задържан на местопрестъплението. При задържането същият е оказал съпротива – побягнал е.

Извършено е претърсване в кабинета на Караиванов в сградата на митницата, където е открит приетият подкуп в размер на 600 лв. и още над 12 000 евро.

В жилището на Караиванов са открити 6000 лв.(във връхните му дрехи) и три чувала с митнически документи (оригинали и копия).

На 26 януари 2015 г. Върховна касационна прокуратура (ВКП) образува досъдебно производство срещу началника на Митница Свиленград Тодор Караиванов (временно изпълняващ длъжността)  за престъплението „подкуп”. С постановление на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров делото е разпределено за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийска градска прокуратура (СГП) и ДАНС.

Разследващите са заподозрели рекет на фирми, които били подлагани на щателна митническа проверка без причина, ако не си плащат пая.

В Свиленград се заговори и че последният конкурс за митничари е бил опорочен и е имало странни назначения.

Освен това запознати твърдят, че Караиванов е бил следен в продължение на близо три месеца. Една от причините била заради данъчна декларация, в която отчетените приходи и разходи се разминавали с около 60 000 лв., за което Караиванов е пропуснал да плати около 6000 лева данък.

Тодор Караиванов два дни преди да бъде заловен с подкупите бе награден от директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов, който два пъти го постави на поста шеф на Митница – Свиленград.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Невярващия

    0 2 Отговор
    Прокурор Дешев да измисли някуе друго овинение поне пет годишните да му повярват.
  • 2 bai onzi

    0 2 Отговор
    zashto DANS pravqt akciq prez glavata na Tanov, a hvashtat hora koito si vurshat rabotata? to e qsno.... iskat da slojat tehen za kanali i poveche para.. a tiq koito sa podali signali sa nai golemite prestupnici, proverete gi
  • 3 ПРОКУРОР

    0 0 Отговор
    ТОШКО СИ НАМЕРИ МЕСТЕНЦЕТО,КАКТО СА КАЗАЛИ СТАРИТЕ ХОРА-КАМЪКЪТ СИ ТЕЖИ НА МЯСТОТО. А ИНАЧЕ БРАВО НА ДАНС,ВСЕ ТАКА ПРОФЕСИОНАЛНО ДА СИ ВЪРШИТЕ РАБОТАТА