Last news in Fakti

20 Февруари, 2015 13:30 1 063 0

Цацаров: До дни ще има обвиняем по случая "Червеи"

  • "червеи"-
  • червеи-
  • сотир цацаров-
  • обвиняем

Бивш служител на МВР, а сега на ДАНС, също е замесен в случая

До дни ще има повдигнати обвинения на бивш служител на МВР и сегашен на ДАНС по случая "Червеи", заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров във Велико Търново.

Съдия Владимира Янева няма разработка, заяви Цацаров на журналистически въпрос. Относно това дали ще стане ясно в крайна сметка кой кого е подслушвал, главният прокурор обясни:

„Много скоро време ще стане ясно това, което може да се установи със средствата на НПК. По-скоро трябва да стане ясно едно - не може да продължаваме да живеем в този, щях да кажа ченгеджийски сценарий, но не ми идва тази дума.“

Цацаров уточни, че има предвид лошия смисъл на "ченгеджийски" и не иска да обиди хората от системата на полицията.

„Сетете се колко време назад един сценарий върви постоянно - то не бяха "гномове", то не бяха "галерии", "лиани", "таласъми" и какво ли не още. Прави впечатление, че в подобните сценарии участват едни и същи лица, някои от които имат изява и на политическата сцена“, заяви главният прокурор.

Той определи тези сценарии като „помия“, с която се залива обществото, за да бъде отклонявано вниманието от действителните проблеми.

Съдия Владимира Янева не е център на скандала около разработката „Червеи”, подчерта той и обясни, че не се опитва да я оневини или да омаловажи работата на колега съдия.

„В тази игра съдия Янева е органът, който противозаконнo според нас е разрешил СРС-тата, само че някой преди това е създал една разработка с изключително неверни документи, ако мога да се изразя така на неюридически език”, обясни Цацаров и допълни, че това лице също ще бъде обвинено. По думите му въпросният човек тогава е работил в състава на МВР, а сега работи в ДАНС.

(бел. ред. Вероятно става въпрос за Тодор Костадинов, който като шеф на вътрешната сигурност в МВР е поискал подслушванията по "Червеи". Днес Костадинов работи в ДАНС.)

Цацаров съобщи още, че въпросният човек заема сравнително средна управленска позиция, но достатъчно отговорна

„Смятате ли, че така, както си е стоял на бюрото този човек, му е хрумнало, че може да бъде създаден един полуанонимен сигнал, една докладна записка и всичко това да тръгне. Някои този сценарий го е писал и някои на този човек му е наредил какво да прави или поне му е подсказал. Затова казвам, че съдия Янева не е центъра на този скандал”, заяви Цацаров.

Той посочи, че съдия Янева е била затрупана с искания за СРС, но тя не е отчела, че това не е в съответствие със Закона.

Главният прокурор обясни, че Янева не е единственият виновник, тъй като преди нея има предисловие, а след нея много дълъг послеслов, който е свързан с технически действия спрямо системите на МВР в София и страната. Предвид това, макар и съдя Янева да е част от тази причинно-следствена връзка, тя няма участие. По думите му тук имат участие други лица и може би скоро те ще станат ясни.

Цацаров заяви, че е бил подслушван близък на прокурор, но това не е било свързано с престъпна дейност. Прокурорът е контактувал изключително интензивно по лични причини със съответния човек.

„Това не е бил телефонният номер на прокурора и е било безкрайно известно на тези, които са го заявявали”, заяви Цацаров и посочи, че за момента няма данни за нарушения на други магистрати, свързани с незаконно прилагане на СРС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА