Last news in Fakti

25 Март, 2015 13:29 1 412 2

Златанов отегчи ВКС с оплаквания, че е жертва на прокуратурата и политиците

  • филип златанов-
  • отегчи-
  • вкс-
  • оплаквания-
  • жертва-
  • прокуратурата-
  • политиците

Адвокатката му Ирен Савова пита, защото държавното обвинение не е било толкова строго към виновните за изчезналите тефтери

Съставът на Върховния касационен съд (ВКС), който гледа делото срещу бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, на два пъти се наложи да прекъсва подсъдимия, който днес реши да обяснява на съда как прокуратурата и политиците са го използвали и оплюли пред обществото, съобщиха от „Правен свят“.

Делото стигна до ВКС след като на две инстанции Златанов бе осъден за престъпление по служба. В края на миналата година Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата на градския съд, който призна Златанов за виновен за две бездействия - непубликуването на информация за проверката за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и за неуведомяването на бившата зам.-шефка на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова, че срещу нея има решение за конфликт на интереси. И според втората инстанция Златанов не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за Плевнелиев и да причини вреда на Ранкова и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за комисията за конфликт на интереси.

Пред върховния съд Златанов и защитата му се оплакват от неотстранени и допуснати нови нарушения от САС, изтъкват несъгласието си, че в случая става дума за престъпление и категорично оспорват вида и размера на наложеното му наказание от три и половина години затвор.

Заседанието днес започна с уточнение на адвокатите Красимир Манов и Ирен Савова, че Златанов ще вземе становище. Съставът на съда (Юрий Кръстев, Биляна Чочева, Галина Захарова) се озадачи и попита дали Златанов е съгласен с изложеното в жалбата и какво становище иска да взема, но му даде думата.

"Без да ви отегчавам...", започна Златанов, след което реши да обяснява на съда как е бил използван и несправедливо осъден.

"Кажете по жалбата. Разкази тук не приемаме. Само за нарушения на закона", прекъсна го съдия Юрий Кръстев.

"Разбира се, аз съм юрист", съгласи се привидно Златанов, след което обаче продължи в същия дух: "Бях оплют. Не съм увредил никого, бях осъден за колективно решение. Президентът не бе облагодетелстван", успя да каже подсъдимият преди съдът пак да му направи забележка, че се впуска в разкази.

След това думата взе адвокатът му Красимир Манов. Той изрази становището на защитата, която очаквано е съгласна с особеното мнение на съдията-докладчик от САС Иван Стойчев, който бе на мнение, че Златанов трябва да бъде напълно оправдан.

Според адвокат Манов в обвинението са описани бездействия за административни нарушения, но не и престъпления. Защитникът каза, че не е посочена специална цел за непубликуването на информацията за проверката за конфликт на интереси на Плевнелиев, с която да не се увреди доброто му име. Той упрекна решението на САС да не разпита президента, а да се задоволи само с изискване на писмо от президентската администрация за Димана Ранкова - бивш съветник на държавния глава. Адвокат Манов се възмути и от приемането на тезата, че Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е представена едва ли не като висш държавен орган, а с непубликуването на едно решение и неуведомяването в срок за друго, Златанов е "увредил устоите на държавността изобщо".

"Не се касае изобщо за престъпление. Дори и да приемете обаче, че е извършено такова, то наказанието е изключително несправедливо", каза още Манов и поиска от съда да оправдае напълно Златанов или да върне делото на САС. В случай, че бъде признат за виновен обаче, защитникът поиска "драстично по-нисък размер" и условна присъда.

Адвокат Ирен Савова пък посочи, че в историята няма друг такъв случай и акцентира върху преправените инициали Д.П. в единия от прословутите тефтери на Златанов, отказите на прокуратурата да представи оригиналните тефтери на съда, които в крайна сметка мистериозно бяха откраднати от вещо лице.

"Защо не се приложи закона със същата строгост върху прокурорите, които не изпълняват нареждания на съда и върху вещото лице, което е загубило веществените доказателства?", попита Савова.

"Нас ли питате?", прекъсна я съдия Кръстев, след което стана ясно, че въпросите са към прокуратурата. Адвокат Савова продължи с упреци към държавното обвинение, че с внушения за Златанов е повлияло на първите две инстанции.

"Ако има жертва на политически игри и интриги, то тя е Филип Златанов", заключи адвокатката.

С предупреждение да не отговаря на въпросите, съдът даде думата на прокурора, който поиска присъдата на Златанов да бъде потвърдена. Накрая подсъдимият получи право на последна дума, в която отново обеща да не отегчава съда.

"Записките в станалите легендарни тефтери са от мои телефонни разговори, включително с политици, от извадки от преписки, които са ми направили впечатление. Цинично и нагло беше отношението на разследващите и особено на Петьо Петров (бившият вече шеф на Столичното следствие), който най-много се зарадва от това, че са намерени тефтерите на бюрото, които аз не съм и крил. Никога не съм работил под натиск. Политическите игри и интриги са ми непознати. Аз винаги съм работил като юрист", каза Златанов, а съдът обеща да се произнесе в разумен срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Като влизаш в такива далавери в ролята на бушон, трябва да знаеш, че рано или късно гърмиш.
  • 2 справедливия

    0 0 Отговор
    ГА ЯДЕ КИФТЕТАТА НЕ РЕВА СЕГА ША ПОВРЪЩАШ .........