Last news in Fakti

20 Май, 2015 11:14 1 461 0

В САЩ разкриха шокираща схема за източване на пари за онкоболни

  • сащ-
  • онкоболни-
  • фондации

Благотворителни фондации са събирали пари за медикаметни, които са харчели за екскурзии и концерти

В САЩ разкриха шокираща схема за източване на пари за онкоболни - 1
Снимка: БТА/AP

Американските власти разкриха схема за източване на благотворителни фондации, подпомагащи страдащите от ракови заболявания, съобщи Ю Ес Ей Тудей.

В схемата са замесени поне 4 организации, които вместо да подпомагат онкоболни със събраните от тях пари, са ги давали за екскурзии, концерти и луксозни почивки. Срещу тях е повдигнато обвинение за незаконното присвояване на $ 187 млн.

Федералната търговска комисия , заедно със служителите на правоприлагащите органи в САЩ са подали жалба срещу  Онкологичният фонд  на Америка, Детският онкологичен фонд на Америка, Обществото на болните от рак на гърдата и Службата за подпомагане на раково болни.

„Обвиняемите са създали нечувана схема, чрез която са лишавали от така нужните им средства легитимни организации, които наистина подкрепят онкологично болните.“, заяви Джесика Рич, която е директор на Бюрото за защита на потребителя към Федералната търговска комисия. 

„Те са отклонили милиони долари за дарения, които е трябвало да помогнат на онкологично болните и са ги изхарчили за себе си и техните партньори. Доволна съм, че  Федералната търговска комисия, заедно със съдействието на нашите щатски партньори, сложи край на тази срамна схема.“

В жалбата се казва, че фондациите са изпращали и приемали материали чрез Комбинираната федерална кампания, която събира дарения от федерални работници за дружества с нестопанска цел, които събират средства за различни видове помощ за онкоболни. В това число влизат химиотерапии и закупуването на медикаменти.

Всъщност организациите са използвали парите за семейни екскурзии, организиране на концерти и плащане на такси за колеж. Основни фигури в обвинените фондации вече са дали съгласието си да свидетелстват по случая. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА