Last news in Fakti

2 Юни, 2015 17:53 1 401 0

Задържаха 5-ма за телефонни измами

  • задържаха-
  • телефонни-
  • измами-
  • петима

Трима от тях са привлечени като обвиняеми

В петък, при специализирана полицейска операция за противодействие на телефонните измами на територията на Горна Оряховица, са задържани 3-ма мъже и две жени от града. Мъжете са: Г.Л. на 42г. - Герата, З.Л. на 27г. - Заката, Д.П. на 26г., а жените са на 24г. и на 23г., Всички те са известни на полицията, а мъжете – вече осъждани за кражби и измами.

Петимата се озовали в ареста малко след като прибрали 2 000 лв. от 82-годишна жена от Лясковец.

Установено е, че групата е действала по познатата схема „пари за колетна пратка“. Първоначално по телефона с потърпевшата се свързала 24-годишната жена. Тя се представила като нейната близка и обяснила, че й е изпратила колетна пратка със скъпи билки, лекарства и лични спестявания от 25 000 евро. За да освободи пратката, жената трябвало да се свърже с „куриера“, на когото да плати 2 000 евро. В хода на разследването е изяснено, че ролята на куриер е изпълнявал Заката.

Двамата, с 24-годишната жена, били установени на адрес в железничарския град, който ползвали като квартира. Там униформените се натъкнали на СИМ картата и мобилния апарат, ползвани при измамата, както и сумата от 2000 лв., предадена от 82-годишната им жертва.

След доклад на материалите в прокуратурата, двамата са привлечени като обвиняеми. На жената е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция в размер на 1000 лева", а Заката, който е извършил измамата в условията на опасен рецидив, е с постоянна мярка „задържане под стража“.

При проведените допълнителни действия по разследването е установено, че 24-годишната и бащата на Заката – Герата са автори на още три телефонни измами в Горна Оряховица в периода от 8 до 13 май. И в трите случая е използвана същата схема, отнетата сума възлиза на 1 200 лв., те са се сдобили и със 100 гр златни накити.

Герата също е привлечен в качеството на обвиняем, наложена му е мярка за неотклонение „подписка“. Работата по установяване на съпричастността на петимата и към други подобни престъпления, извършени на територията на страната, продължава.

От началото на май 2015 г. ръководството на ОДМВР – Велико Търново предприе масирана кампания за превенция на телефонните измами на територията на цялата област. Преди броени дни бяха установени и задържани авторите на други три телефонни измами, извършени на територията на РУ – Велико, Търново и Полски Тръмбеш и Павликени. Общата сума събрана от потърпевшите възлизаше на 4 400 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА