28 Август, 2015 13:58 1 952 1

Разбиха печатница за фалшиви документи

  • разбиха-
  • печатница-
  • фалшиви-
  • документи

Мъж и жена са арестувани

Разбиха печатница за фалшиви документи – лични карти, дипломи, шофьорски книжки и контролни талони в Пловдив.

Акцията се е състояла в четвъртък, а базата, в която са се изработвали фалшификатите се е намирала на улица "Розова долина" в квартал „Кършияка“. Мъж и жена са арестувани.

Ето и официалното съобщение от прокуратурата:

На 27 август 2015 г. след успешна реализация под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив съвместно със служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив са задържани две лица – Иван Богоев, на 49 г. от Пловдив, и Анна К., на 28 г. от Пловдив, които са привлечени като обвиняеми за изготвяне на неистински документи с цел да бъдат използвани и държане на предмети за преправяне на документи.

Същия ден като неотложно процесуално-следствено действие т.е. единствено средство за събиране и запазване на доказателства, са извършени претърсвания и изземвания на партерен етаж и избено помещение жилище в сграда на ул. „Розова долина“ в Пловдив и в лек автомобил „Volvo“ с пловдивска регистрация.

С протоколи от партерния етаж и избеното помещение са иззети лазерна машина за гравиране в работещ режим, два ламинатора, механична преса, машина за топъл печат, скенер, два принтера, седем мобилни телефони, преносими компютъри, седем броя флаш памет, лист с телефонни номера, 25 заготовки за неистински лични карти, 19 заготовки за неистински свидетелства за управление на моторно-превозно средство, 26 ленти с холограмни стикери, 5 заготовки за неистински чуждестранни паспорти, шест контролни талона с печата на ОД на МВР-Пловдив, 6 лични карти, свидетелства за управление на МПС на опасни товари, листове с копирани лични карти, плик с документи, изписан на гръцки език, плик с документи, изписан на чешки език, сребрист холограмен стикер на Република България с изображение на герба, машина за топъл печат, стъклен буркан с тъмнозелена течност, заготовки за паспорти на държави от ЕС, плакат за печат с надпис EU, черна кутия с пистолет тип револвер и др.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив се извършват разпити на свидетели, назначават се експертизи и ще се извършват международни съдебни поръчки.

Наблюдаващият прокурор е удължил ареста на Иван Богоев и Анна К. за 72 часа. В понеделник, 31 август 2015 г., ще бъде внесено искане в Районния съд за вземане на мярка „задържане под стража“. Иван Богоев е бил освободен предсрочно от затвора в гр. София на 11 май 2010 г., където е излежавал наказание за изготвяне на неистински парични знаци. Той е излязъл предсрочно три години осем месеца и двадесет и един ден.

„Правоохранителните органи, както и цялото общество, са чувствителни към тези престъпления, защото нарушават устоите и стабилността на актовете за гражданско състояние и създават опасност за извършване на други последващи престъпления като например финансови - източване на банкови сметки, кражби на фирми, както и на лични данни“, заяви на пресконференция днес в Пловдив Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив.

От началото на 2014 г. до 28 август 2015 г. Районна прокуратура-Пловдив е образувала 28 досъдебни производства за изготвяне на неистински документи и държане на предмети за преправянето им. Внесени са четири обвинителни акта в съда, постигнати са четири осъдителни присъди. С мнение за съд приключва досъдебно производство срещу осем лица от Пловдив и региона, привлечени като обвиняеми за изготвяне и държане на предмети, предназначени за съставяне или преправяне на документи. До момента разследването е установило, че от юни 2014 г. до август 2014 г. те са държали на различни места печатарски плаки, компютри, корици на документи, офсетови машини и др., за които са знаели, че са предназначени и да послужат за съставяне на неистински официални документи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мишка

    0 0 Отговор
    Ако багоев се разприказва, кой ще пострада?