Last news in Fakti

14 Септември, 2015 13:24 1 152 0

Трима турски граждани обвинени за превеждане на бежанци

  • трима-
  • турски-
  • граждани-
  • превеждане-
  • бежанци

Районна прокуратура-Свиленград образува три бързи производства и привлече като обвиняеми трима турски шофьори на товарни камиони за превеждане през границата на страната на хора без разрешение на органите на властта – престъпление по чл. 280 ал. 2 от Наказателния кодекс. С постановление на наблюдаващия прокурор  те са задържани за 72 часа в следствения арест в Свиленград, а откритите в камионите лица са приведени в Центъра за временно настаняване на чужденци към дирекция „Миграция“ на МВР в гр. Любимец.

На 13 септември 2014 г., в 4 часа сутринта, на ГКПП-Капитан Андреево е извършена проверка с уред „газ анализатор“ на ремарке на товарен камион марка „ДАФ“ с турска регистрация. Уредът е отчел високи стойности на въглероден двуокис в товарното помещение, без да е нарушена целостта на митническата пломба. При отваряне на каросерията, в присъствието на митнически и гранични полицейски служители, са открити 32 лица между превозваната стока – врати за асансьори, генератори за ток и палети с конци за шиене. Чужденците, от които 10 мъже, 9 жени и 13 деца, са били без документи за самоличност. Първоначално те се представили за сирийски граждани, а впоследствие е установено, че са от Ирак.  48-годишният шофьор Реджеп Б., турски гражданин, е заявил пред българските власти, че товарил стоката от няколко места и не знае за превозваните хора. Срещу него е образувано бързо производство за превеждане на хора през границата без знанието на властите. Реджеп Б. е задържан за 72 часа.

На 12 септември 2015 г., съответно в 1 часа и 2 часа през нощта, на ГКПП-Капитан Андреево са извършени проверки на други два турски товарни камиона.

Първият ТИР марка „ДАФ“ е пътувал от гр. Истанбул, Турция. При проверка граничните полицаи открили две лица, които били легнали върху осите на гумите, под ремаркето. Установено е, че те са сирийски граждани, единият от които 14-годишно момче. Разследването сочи, че водачът на товарния камион ги качил от гр. Истанбул, Турция, срещу заплащане от по 1 000 евро на човек и трябвало да ги откара до София. Преди да влязат на турския граничен пункт - Капъ куле ги свалил от кабината и казал да легнат върху осите на гумите.

Вторият ТИР марка „Волво“, с турска регистрация, също е превозвал две лица, укрити на осите на гумите, над ремаркето. Първоначално те се представили за сирийски граждани. Проверката установила, че единият е сириец, а другият турски гражданин. Водачът заявил, че турски каналджия му предал двете лица на магистралата край гр.Истанбул. Той трябвало да ги остави в Центъра за бежанци в гр. Харманли.

Районна прокуратура-Свиленград е привлякла като обвиняеми  по бързите производства за превозване на хора без разрешение на властите двамата водачи на товарните камиони – 53-годишният турски гражданин Мехмед Ч., шофирал товарен камион марка „ДАФ“, и Захир Ч., на 50 г., турски гражданин, водач на товарен камион „Волво“. Те са признали вината си.

Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград се извършват активни процесуално-следствени действия – огледи, разпити на свидетели, назначаване на експертизи. До седем дни делата срещу тримата шофьори ще бъдат внесени за разглеждане в Районен съд-Свиленград.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА