Last news in Fakti

12 Ноември, 2015 16:07 1 930 1

1 година и 6 месеца условна присъда за военен прокурор

  • условна присъда-
  • военен прокурор-
  • илиан георгиев-
  • веселин стоев-
  • малена филипова

Набедил висши прокурори в престъпления. Набедените са Веселин Стоев, Данчо Данов и Момчил Бенчев – прокурори във Военноапелативна прокуратура и Малена Филипова – прокурор във Върховна касационна прокуратура

По обвинение на Военноокръжна прокуратура – Сливен, на 11.11.2015 г. Военен съд – Пловдив призна за виновен прокурор Илиан Георгиев от Военноокръжна прокуратура -София за набедяване в извършване на престъпления прокурорите Веселин Стоев, Данчо Данов и Момчил Бенчев – прокурори във Военноапелативна прокуратура и Малена Филипова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, като е знаел, че са невинни – престъпление по чл. 286 ал.1, вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

На Илиян Георгиев е наложено наказание една година и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от три години. Наложено му е и наказание обществено порицание. 

Престъплението е извършено в периода 11.05.2010 г. – 06.10.2010 г. в условията на продължавано престъпление.

Илиан Георгиев е осъден за това, че в искане за отвод и жалби до главния прокурор е набедил Малена Филипова и Веселин Стоев в извършване на престъпление против правосъдието – лично укривателство, като е заявявал неверните обстоятелства, че  Филипова и  Стоев са спомогнали да бъде осуетено наказателно преследване срещу Богдан Богданов, като са укрили съобщения от използвани специални разузнавателни средства, в резултат на което са били унищожени веществени доказателствени средства. Прокурорите Данов, Стоев и Бенчев подсъдимият Георгиев набедил също в престъплението лично укривателство, като е заявявал, че те са спомогнали да бъде осуетено наказателно производство  срещу Николай Свинаров – тогава министър на отбраната  и други длъжностни лица от Министерство на отбраната, като прикрили одитен доклад от Дирекция „Управление на доставките“ в Министерство на отбраната.

Илиян Георгиев е осъден да заплати на Веселин Стоев сумата от 6 000 лева, а на Данчо Данов – 3 000 лв. обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди.   

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 възмутен

    0 0 Отговор
    Иние ще очакваме от тези хора правосъдие при условие че един други се заливат с помия.