Last news in Fakti

18 Ноември, 2015 13:36 1 429 0

Подновиха заседанията по делото „Килърите”

  • килърите-
  • делото-
  • заседанията-
  • подновиха
Подновиха заседанията по делото „Килърите” - 1
Снимки: БТА

След като през юни тази година ВКС върна делото срещу престъпната група с лидер Петър Стоянов-Сумиста за ново разглеждане на втора инстанция, Варненският апелативен съд днес отново съд заседава по казуса на „килърите”, съобщиха от съда.

Припомняме, че Върховният съд отмени присъдата на Апелативния съд в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев, за които доживот бяха осъдени Петър Стоянов- Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. Потвърди се наказанието на Петър Атмаджов – 4 години затвор, за побой над либийски гражданин, като тази присъда вече е изтърпяна. ВКС отмени 15 годишната присъда на Янко Попов и 7 годишната присъда на Райко Стойнев, признати за виновни от апелативната инстанция за убийството на Румен Рачев. На втора инстанция подсъдимите бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, като в тази част присъдата влезе в сила. В решението на ВКС се подчертава, че отмяната на присъдите за убийствата на Лупов и Рачев не води до отмяната на останалите наказания за различни престъпления, извършвани от групата на Сумиста.

Преди да бъде даден ход на процеса, защитниците на подсъдимите се обединиха около становището, че делото не трябва да се гледа извън сградата на съда. Адвокатите считат, че разглеждането на процеса в зала извън съдебната палата компроментира обективната безпристрастност на съдебния състав и създава обективно съмнение, че съдът не прилага принципа за невиновност на подсъдимите до доказване на противното с влязъл в сила съдебен акт. Поради тези съображения те поискаха да не бъде даван ход на делото.

Прокуратурата припомни, че процесът се гледа за втори път в съдебна зала, която се намира в прилежащата територия на Затвора Варна, но не и в сградата му. Апелативният съд два пъти е аргументирал основанията за насрочването му в това място. Всеки път заседанията са насрочвани след Заповед на председателя на Апелативен съд Варна за провеждане на делото в залата на ул. „Хр.Смирненски“.

Варненският апелативен съд определи като неоснователно искането на адвокатите на подсъдимите да не се дава ход на делото, поради наличие на процесуални пречки, свързани с мястото на провеждането му. Разглеждането на едно дело извън съдебната сграда е действие допустимо, според ЗСВ, припомни съдът и това обстоятелство по никакъв начин няма да повлияе на безпристрастността на съдебния състав.

След като беше даден ход на делото се пристъпи към разпит на вещото лице Йовка Енчева, изготвила СМЕ на веществени доказателства по делото, свързани с изследване на кръвногрупова принадлежност на установени следи. Разпитът на счетоводителката Алфея Димитрова, финансист във фирмата на Георги Вълев „Поликомерс“ се наложи отново след указания на ВКС, който е намерил, че при предходното гледане на делото спрямо нея са допуснати процесуални нарушения. Тя свидетелства, че адвокат Лупов е бил правния съветник на фирмата, бил е в добри отношения с Георги Вълев, но в последно време са развалили отношенията си. Припомниха се отново обстоятелства, свързани с връчването на призовки за нея и за сина й Радослав, който е бил финансов мениджър във фирмата на Вълев. За пореден път тя свидетелства затова, че при разпитите, водени на досъдебното производство както тя, така и синът й били притискани от Цоновски да дават неверни показания. Коментира се отново обещетението, платено от Тракия банк на Георги Вълев, състоянието на фирмата преди задържането му и парите, които той е заплатил на адвокат Лупов.

Вчера Варненският апелативен съд измени мярката за неотклонение от „задържане под стража” в парична гаранция” от 30 000 лева за Янко Попов. Този подсъдим повече от 5 години търпя най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”, а в края на август тази година изтърпя и влязлата в сила 5 годишна присъда по това дело за участие в престъпната група на Петър Стоянов.

Заседанието продължава в 13,30 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА