Last news in Fakti

5 Юли, 2016 12:17 2 643 4

Отмениха присъдата на Чеци за убийството на Яна в Борисовата градина

  • чеци-
  • присъдата-
  • убийството-
  • яна-
  • борисовата градина

Делото е върнато за ново разглеждане

Отмениха присъдата на Чеци за убийството на Яна в Борисовата градина - 1
Снимка: Нова телевизия

Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина за ново разглеждане от въззивния съд, съобщиха от ВКС.

Според висшите съдии са допуснати съществени процесуални нарушения и не са проверени важни обстоятелства, свързани с автора и начина на извършване на деянието. Доказателствата, че Чеци е убил Яна, не са убедителни, съобщават от ВКС.

С атакуваното въззивно решение подсъдимият Русинов е оправдан да е извършил убийството в съучастие в неустановени по делото лица и с особена жестокост, а наказанието наложено му за престъплението, е било изменено от „доживотен затвор” в „лишаване от свобода” в размер на 19 години.

Върховният касационен съд приема в решението си, че макар и с различна насоченост и претендирани правни последици, доводите в протеста и жалбите за допуснати съществени процесуални нарушения, изразили се в липата на всеобхватно и пълно изследване, както и проверка на релевантни по делото обстоятелства, имащи значение за правилното изясняване на въпросите за авторството и начина на извършване на деянието, са основателни.

Върховните магистрати са намерили, че фактическите обстоятелства, относими към авторството и начина на извършване на деянието, не са установени в съгласие с изискванията за внимателна и съвкупна оценка на доказателствените материали съобразно действителното им съдържание и многообразие. Липсва пълен и коректен анализ на доказателствената съвкупност, която е съдържала противоречия и те не са били разрешени по надлежен процесуален начин. В резултат на неправилния подход при проверката и оценката на доказателствените материали е допуснато разкъсване на връзката между отделните групи доказателства и експертни изводи, които са били само изброявани в мотивите, но не и комплексно оценявани съобразно тяхното значение и относителна тежест.

Предприемането на комплексно изследване на следите върху веществените доказателства, механизма на тяхното образуване съобразно положението на тялото и съпоставка с множеството други данни по делото, вкл. нараняванията върху пострадалата (особено в областта на бедрата, в предверието и във вътрешността на влагалището, по главата), а и върху подсъдимия, ако имат конкретна връзка с оказването на съпротива, би допринесло за пълното и коректно изясняване на въпроса, дали насилието върху пострадалата е започнало преди осъществяване на половия акт или по-късно, което очевидно не е сторено.

„ВКС намира за основателни и възраженията на защитата за неубедително формулиране на извода, че автор на престъплението е подсъдимия Русинов в светлината на новоприетите факти за механизма на изпълнението му, недостатъчна яснота за крайния час на настъпване на смъртта, както и поради игнориране на данни за присъствие на други три лица, за което са свидетелствали редица веществени доказателства”, пише в решението на съда.

По начина на излагане на мотивите връзката между доказателствата е разкъсана и не е ясна картината, която те очертават, а това води до невъзможност да се проследи доколко правилно съдът е формирал вътрешното си убеждение при оценката им, както и дали е имало необходимост от назначаване на допълнителни експертни изследвания.

ВКС намира, че въззивният съд е формулирал по твърде двусмислен, а поради това и неясен, начин заключенията си за субективното отношение на подсъдимия към умъртвяването на пострадалата. При правните изводи съдът е приел, че умъртвяването на пострадалата е съзнателно и целенасочено – при пряк умисъл, за което обаче не са изложени конкретни и съдържателни мотиви. Данните за личността на дееца и психологичния му профил, а също и пияното му състояние не са коментирани. Фактическите обстоятелства относно субективната страна на престъплението следва да са подробно, ясно и безпротиворечиво установени и съвкупно оценени, което в случая не е сторено.

Посочените недостатъци върховните съдии са счели, че трябва да бъдат отстранени при повторното разглеждане на делото от въззивния съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съд

    1 0 Отговор
    В крайна сметка, този човекоподобен убил ли е момичето или не е? А ако го е убил - какви пропуски и глупотии измислят "уважаемите" съдии? Май е дошло време да се съдят съдиите за вземане на неморални и в ущърб на обществената сигурност решения, а? Народът затова е казал от къде се вмирисва рибата. Като тези висши съдии правят такива глупости (или добре платени услуги...), какво да очакваме от окръжни и районни съдилища?
  • 2 баровеца виж

    1 0 Отговор
    Платили са на съда и скоро ще го пуснат, който бутне повече няма да лежи, който няма кинти ще лежи, това е положението.
    Корупцията е навсякъде, както констатираха "политиците".
    Жалко за момичето, но единствения и проблем е, че се е родила в България.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 УУУУУУ

    0 0 Отговор
    Недейте така...Противоречите на Тиквата...В България няма държавни служители и политици в Затвора защото не са корумпирани ...и всички всички осъдителни доклади ..особенно за съдебната система от Брюксел..се отнасят за Орешарски ..не за него Всичко хубаво е за него ..Всияко лошо е за Орешарски ..Докога ли..Това са изказвания на БОКО Т.