Last news in Fakti

22 Юли, 2016 17:26 1 307 0

Съдят Лагард за аферата „Тапи“

  • кристин лагард-
  • афера-
  • тапи
Съдят Лагард за аферата „Тапи“ - 1
Снимка: АП/БТА

Президентът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард ще бъде съдена по аферата „Тапи“, съобщава АП.

Изглежда има проклятие французин да е шеф на МВФ. Избирането през 2011 г. на Лагард се наложи, след като срещу нейния предшественик на поста и сънародник Доминик Строс-Кан бяха повдигнати серия от обвинения за сексуално насилие.

Делото е за продажбата на дела в Adidas на популярния френски бизнесмен Бернар Тапи през 90-те години на миналия ХХ век. Той се разделя с него, за да стане министър. След това предприемачът завежда дело срещу банка за измама.

През 2008 г. Тапи печели дело срещу консултанта по сделката Credit Lyonnais и получава обезщетение на стойност 285 млн. евро. Банката е държавна, а подозренията са, че Лагард като тогавашен министър на икономиката се е намесила в полза на Тапи.

Предприемачът е известен още и като голям приятел на бившия президент Никола Саркози. През 2007 г. той подкрепи Саркози за държавен глава.

В края на ХХ в. Бернар Тапи беше уличен в поддръжка на черна каса и корупционни схеми като президент на футболния „Олимпик Марсилия“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА