Last news in Fakti

26 Октомври, 2016 15:04 1 799 0

10 г. затвор за бивш служител на МО

  • димитър илиев-
  • затвор-
  • бивш служител-
  • мо

Присъда от 10 г. затвор при първоначален „строг“ режим за присвоени 994 896 хил. лв., собственост на Министерство на отбраната, получи Димитър Илиев - бивш директор на Териториална дирекция - Варна при Изпълнителна агенция „Социални дейности на МО" по внесен обвинителен акт на Военноокръжна прокуратура – Сливен.

Присъдата произнесе Сливенски военен съд, който се произнесе за присвояването на парични средства в „особено големи“ размери - 994 896 хил. лв., собственост на Министерство на отбраната. На Димитър Илиев е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 10 г., които да изтърпи в затвор или затворническо общежитие от „закрит тип“ при първоначален „строг” режим, както и конфискация на част от имуществото му - апартамент в кк “ Св.Св. Константин и Елена“- гр. Варна и гаражна клетка.

Подсъдимият Илиев е лишен от право да заема държавна или обществена длъжност, или да упражнява професия, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково – материални средства за срок от 10 г. Той е осъден да заплати на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело“ сумата от 994 896.21 лв., ведно със законните лихви, представляваща обезщетение за причинените имуществени щети.

През периода от 06.04.2007 г. до 18.12.2007 г. в гр. Варна, в курортен комплекс „Св.Св. Константин и Елена“, Илиев в качеството му на длъжностно лице – директор на Териториална дирекция – Варна към ИА „Социални дейности на МО”, при условията на продължавано престъпление, присвоил парични средства в особено големи размери - 994 896 хил.лв., собственост на Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерството на отбраната” – София, връчени в това му качество, да ги управлява, като деянието представлява особено тежък случай.  Илиев разпоредил превеждането на присвоената сума с бюджетни платежни нареждания по сметка на юридическо лице – изпълнител на обществена поръчка за заплащане на дейности, които на практика не са били осъществени. За улесняване на длъжностното присвояване подсъдимият Илиев в кръга на службата си съставил и използвал множество официални удостоверителни документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, относно количеството на СМР и на доставено и монтирано оборудване.

Същото лице е осъдено и по четири досъдебни производства, след внесени обвинителни актове от прокурори при ВОП - Сливен в Сливенски военен съд с присъди съответно на шест години, три години и шест месеца, две години и шест месеца и две години и три месеца лишаване от свобода за присвояване на средства собственост на Министерство на отбраната, като престъпленията са свързани също с осъществяване на процедури по ЗОП и НВМОП.

За гореизложените присъди са публикувани съобщения на сайта на прокуратурата от 9 ноември 2015 г. и 20 май 2016 г.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА