Last news in Fakti

2 Ноември, 2011 15:28 2 110 0

Данъчни измамници задигнали 10 милиона

  • измамници-
  • ддс измами-
  • мвр-
  • данъчни измамници

Установено е, че само в конкретния случай от невнесен данък добавена стойност щетите за държавата възлизат на близо 10 млн. лева

Данъчни измамници задигнали 10 милиона - 1
Снимки: МВР

Операцията по противодействие на данъчни престъпления е реализирана днес под ръководството на Софийска градска прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР. В акцията са участвали и служители на териториалните звена на ГДБОП в Плевен и Варна. Акцията е проведена след близо едногодишно разследване срещу седмина участници в престъпната схема - Б.П./48 г./,  Р.С. /36 г./, В.Н. /48 г./, Т.М. /47 г/, С.Н. /31 г./, А.Д /34 г./ и Д.М. /47 г./.

Шестима от тях са с криминални регистрации за създаването на неистински търговски документи, за укриване на данъци, на сделки, длъжностни присвоявания в особено големи размери, документни измами, хулиганство. Единствено Т.М. не е регистриран за криминални прояви до момента.

С.Н. - регистриран за документна измама и неоткриване на производство по несъстоятелност, се водел управител на повече от 150 търговски дружества, а в биографията си 34-годишната А.Д. е натрупала криминалистически регистрации за укриване на сделка, с което е осуетила наказателно преследване, неплащане на данъци, неистински документи, деклариране на данни в официален документ с невярно съдържание. 

Според събраните на етапа данни, групата е работела при дълбока конспиративност, всеки от членовете й е имал точно определени функции, постигната била и завидна координираност на територията на три области. Престъпните действия  били прикрити под шапката на легални адвокатски кантори, където се извършвало и счетоводното обслужване на търговската дейност на фирмите. С цел максимално затрудняване на разкриването на изградения престъпен механизъм, голяма част от членовете на групата били регистрирани като адвокатски сътрудници, което им осигурявало висока степен на защита. В спектъра от заложени дейности се включвали рекламни и консултантски услуги, като по този начин били създадени предпоставки за ползването на данъчен кредит в особено големи размери.

Според разследващите групата е действала продължително време на територията на страната. При конкретното разследване е установено, че нанесените щети за държавата от невнесен данък добавена стойност възлиза на близо 10 млн. лева. В последствие той бил доставян чрез междинно звено на действителни търговци в различни икономически сфери, които намалявали плащанията си по ДДС, след като купували фактури от дружествата, изградени от престъпната група. След натрупване на задължения в особено големи размери, собствеността на тези компрометирани дружества се вписвала на името на безпризорни лица, които приемали това на доброволен принцип срещу незначителни суми. Във връзка с развиваната престъпна дейност били изготвяни и осчетоводявани множество документи с невярно съдържание.

Продължават процесуално-следствените действия, извършват се претърсвания на 17 адреса на територията на Плевен, Варна и София. В каравана близо до офис на една от фирмите на групата са открити огромно количество документи, съотносими към осъществяваната престъпна дейност.

В поделенията на МВР са разпитани повече от 20 лица. Задържани са седмината участници в групата и трима техни приближени, срещу които предстои повдигане на обвинение.

Вижте видео, предоставено от МВР:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА