13 Декември, 2016 10:32 1 821 0

В САЩ обвиниха българин за банкови измами

  • красимир николов-
  • сащ-
  • българин-
  • банкови-
  • измами

Красимир Николов е заловен през септември в България

В САЩ обвиниха българин за банкови измами - 1

Федерални прокурори от западна Пенсилвания повдигнаха обвинения срещу 44-годишния Красимир Николов от Варна за банкови измами, съобщи BG VOICE.

Според прокуратурата българинът се добирал до личната информация на жертвите си като им изпращал вируси онлайн. Добре осъвършенствания malware давал пълен достъп до цялата информация на заразения компютър, а от там Николов се добирал и до банковите сметки на потърпевшите. Американските власти твърдят, че българинът е първият арестуван от международната мрежа за кибер престъпления "Avalanche".

Николов е заловен още в началото на месец септемвриа в България. Обвинителният акт срещу него е внесен на 4-ти октомври. Варналията е есктрадиран в САЩ в събота вечерта.

Според обвинителния акт, Николов се е сдобивал с банковите сметки на жертвите си като им изпращал GozNym malware infection - компютърен вирус, който прилича на фактура. Обикновено той се появявал като прикачен файл в имейли изпратени до собствениците на бизнеси. Веднъж отворен подобен файл дава достъп до цялата информация на компютъра на собственика.

Властите казват, че вирусът е използван в цяла Америка, а сред потърпевшите са заводът за бутилиране Nort-Lock Inc. и производителят на машинни части Carnegie Bolt-Maker, от чиято банкова сметка в PNC bank, Николов се опитал да прехвърли 387,500 долара в банкова сметка, регистрирана в България.

Друг потърпевш бизнес, според разследването, е Protech Asphalt Maintenance. Прокуратурата твърди, че Николов е направил няколко опита да прехвърли сумата от 243,000 долара от сметката на компанията във First National Bank.

На 5-ти декември ФБР успешно извършва добре планирана международна акция за свалянето на мащабната мрежа от сървъри, която поддържала повече от 25 от най-вредните компютърни вируси в целия свят. Арестувани са общо 5-ма души, които се намират зад решетките в 5 европейски държави.

Властите казват, че Красимир Николов обаче е първият идентифициран като част от кибер мрежата още в края на лятото. Според федералните власти “Avalanche” се грижила и за няколко от най-хитрите схеми за пране на пари.

По информация на ФБР мрежата съществува от 2010-та година и е засегнала повече от 500 хиляди компютъра по целия свят. Няколко от жертвите на кибер престъпната мрежа са бизнеси в западната част на Пенсилвания, както и местна държавна администрация. Това е и причината разследването да започне именно в Пенсилвания.

Красимир Николов остава във федерален арест. Обвиненията срещу българина са за конспирация, банкови измами и кражба на лична информация с цел финансови злоупотреби. Ако бъде признат за виновен, Николов може да получи до 100 години присъда и глоба от 3,500,000 долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА