Прокуратурата протестира присъдата на Кристофър за убийството на Ботев

Публикувана: 10 Януари, 2017 12:33
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 750

Софийската апелативна прокуратура протестира присъдата, постановена от Софийския градски съд и потвърдена от Софийския апелативен съд, спрямо британския гражданин Мейсън Кристофър за убийството на 19-годишния Емил Ботев, извършено в училищен двор в квартал „Горубляне“.

Съдът призна подсъдимия за виновен по обвинение за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана и на основание чл. 54 от НК му наложи наказание в размер на четири години „Лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване.

Държавното обвинение счита, че решението е неправилно и незаконосъобразно, като нарушен материалния закон и са допуснати съществени процесуални нарушения.

Съдът е допуснал нарушения при оценката и анализа на доказателствата като е приел, че е имало нападение от страна на пострадалия Емил Ботев, а подсъдимият действал при условията на неизбежна отбрана, респективно превишаване на пределите й.

Според съда „последвалото преследване от групата на пострадалия (след първоначално сбиване между двете групи) и предприетото от тях нападение се явяват противоправни и срещу тях е допустимо предприемането на действия по отбрана“. Този извод би бил верен, ако точно в този момент пострадалият Ботев е бил в тази група и осъществил някакви действия по нападение. Фактическата обстановка, обаче е друга. Емил Ботев не е участвал в нападението, а в един по-късен момент излязъл от автомобил и хукнал след отдалечаващия се Мейсън, като бил гол до кръста и не носел нищо в ръцете си. От факта, че той е тичал след него не може да се извлече категоричен извод, че е целял нападение, тъй като „неизбежна отбрана не може да се допусне при предполагаемо нападение“.

Ако Мейсън действително е бил уплашен и се страхувал за живота си, остава без отговор въпроса защо не продължил на бяга, а се обърнал, изчакал Ботев като насочил нож към него, след което му нанесъл четири удара. Два от тях - в жизнено важни части на човешкото тяло (коремната и гръдната област), се оказали смъртоносни, а другите били нанесени в гърба на пострадалия.

Прокурорът от САП счита, че ако съдът направи правилна оценка и анализ на доказателствения материал, то би стигнал до друг извод, а именно, че Мейсън Кристофър е осъществил престъпния състав на чл. 115 от НК – умишлено убийство.

В протеста на САП се предлага ВКС да отмени постановеното съдебно решение и да върне делото за ново разглеждане на друг състав на апелативния съд.

София / България

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Ловци на бисери
Симеон Дянков
Бившият финансов министър Симеон Дянков коментира пред бТВ референдума във Великобритания
Брюксел ни оставя на самотек след Брекзита. Има си по-големи грижи"

Още бисери