Last news in Fakti

22 Юни, 2009 00:00 763 0

Ковачки ипотекира софийска градинка за 9 млн. лв.

  • ковачки-
  • бизнесменът-
  • общината-
  • гражданските-
  • срещу-
  • получи-
  • градинката
Бизнесменът Христо Ковачки е успял да се възползва от скандално придобитата градинка в столичния кв. "Красно село" и да получи сериозна сума срещу ипотека на озеленената площ. Ковачки е заложил бившия общински терен и разположен върху него супермаркет срещу 9 млн. лв. кредит. Този път обаче бизнесменът не е използвал Общинска банка, в която държи блокираща квота, а е търсил финансов ресурс от конкуренти. Градинката струва на Ковачки 2.263 млн. лв.

Новината се разбра покрай приключилите обществени обсъждания за съдбата на терена. За да спаси зелената площ от застрояване, кметът Бойко Борисов постфактум разпореди за нея да се изготви нов устройствен план. Гражданските сдружения обаче не са съгласни с предложения компромис и настояват общината да го преразгледа.

Сделката за градинката бе сключена в края на 2006 г. с подписа на Борисов. Ковачки поиска и получи от общината терен от 7607 кв.м с аргумента, че притежава сграда от 900 кв.м върху имота срещу XX поликлиника. Тогава гражданските сдружения коментираха, че бизнесменът притежава само копче, а получава балтон. Сделката бе сключена на скандално ниска цена от 297 лв. на кв.м и в разрез с мнението на район "Красно село". После се разбра, че до последно против е бил и главният архитект Петър Диков, който е искал фирмата да получи само земята под супермаркета. Междувременно фирмата на Ковачки "Ню партнерс" обяви терена за продажба на цена от 7 млн. евро, но покрай скандала свали офертата.

Кредитът от 9 млн. лв. е изтеглен от Първа инвестиционна банка година по-късно - през март 2008 г., показа проверка на "Сега". От договора става ясно, че Ковачки е предоставил парите на друга свързана с него фирма - "Въгледобив Черно Море", която държи мини "Черно Море - Бургас". През юли, 2008 г. от компанията обявиха, че инвестират 10 млн. лв. в нов добивен комплекс.

"Това е поредният скандален детайл, който трябва да убеди общината да действа изцяло в обществен интерес", коментира Боряна Шивачева от сдружение "Белите брези". Гражданските организации настояват теренът под самия супермаркет да остане с отреждане "обществено обслужване", а цялата останала площ да е за озеленяване. Вместо това общината предлага половината от градинката на Ковачки да е с отреждане за жилищно строителство, въпреки че бизнесменът нямал намерение да строи, а само да разширява паркинга пред супермаркета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА