8 Декември, 2011 16:08 2 720 0

Починал е един от обвиняемите по „САПАРД“

  • сапард

Делото пак не успя да тръгне на втора инстанция

Софийският апелативен съд отново не успя да даде ход на делото срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков и още четирима души. Този път причина е заболяването на защитника Станислава Каракушева. Тя е адвокат на една от подсъдимите - Марияна Николова.

Междувременно друг от подсъдимите Григор Главев е починал. Главев е починал на 5 ноември тази година, но съдът не е бил известен навреме за това.

САС няколко пъти бе принуден да отлага началото на процеса заради влошеното здраве на Главев. На последното заседание по процеса на 21 ноември, две седмици след смъртта му, адвокатката му Зоя Иванова не можа да обясни защо той не е в залата.

Магистратите изискаха и информация за актуалния домашен адрес на подсъдимия. Днес трябваше следствието, правосъдното и вътрешното министерство да предоставят справки – дали има данни Григор Главев да е в ареста или да е напускал страната.  

Присъединяването на преписа от смъртния акт на Главев и прекратяване на делото срещу него най-вероятно ще стане на 30 януари, за когато е насрочено заседанието на съдебния състав.
Николов и Стойков са обвинени в „изпиране” на близо 7 млн. евро, незаконно придобити по програма САПАРД. Преди повече от година Румяна Ченалова оправда близкия Стойков, а останалите осем подсъдими призна за виновни.

СГС постанови присъда от 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 30 хиляди лева за Марио Николов. Съпругата му Мариана Николова получи 8 години лишаване от свобода и глоба от 30 хиляди лева. Останалите обвиняеми Ана Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Ангелов получиха по 6 години затвор и 30 хиляди лева глоба.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА