Last news in Fakti

11 Декември, 2011 14:41 1 131 1

Велков: Никога не съм заплашвал Японеца

  • николай велков-
  • киро японеца

Адвокатът поискал пари, за да извънсъдебно споразумение

Велков: Никога не съм заплашвал Японеца - 1
Снимка: БГНЕС

Никога не съм заплашвал с убийство Кирил Кирилов, известен като Киро Японеца, заяви на пресконференция адвокат Николай Велков. Той разказа своята гледна точка за ареста му на 7 декември. Тогава Велков бе задържан с белязани 20 хиляди лева, а по-късно му беше повдигнато и обвинение за заплаха за убийство.

Велков беше арестуван по сигнал за изнудване, подаден в ГДБОП от Кирил Киров. У него бяха намерени 10 000 белязани евро, които поискал от Киро Японеца, за да оттегли съдебния си иск срещу него. Преди да даде парите, Кирилов подал сигнал в ГДБОП и се оплакал, че Велков го заплашва с убийство.

Прокуратурата повдигна срещу Велков обвинение в измама и заплаха за убийство и поиска постоянен арест. Съдът обаче не уважи исканията на държавното обвинение. Адвокатът беше освободен от Софийския районен съд без мярка за неотклонение., защото магистратите счетоха, че не е налице обосновано предположение той да е извършил двете престъпления, за които са му повдигнати обвинения.

Николай Велчев е категоричен, че никога не е заплашвал Киро Японеца. Той определи такова твърдение като „абсолютен нон сенс“.  Адвокатът разказа пред медиите, че на 23 ноември Японеца му налетял и го ударил с две крушета в столично заведение. За да се сключи извънсъдебно споразумение е поискал от Киров 50 000 лв. Те са провели 3 или 4 срещи, които Японеца уговарял чрез посредници.

Велков обясни, че Киров го е потърсил чрез адвокат да се срещнат и да се видят, но той лично не му е звънял. „Провел съм 3 или 4 срещи, които не са били уговаряни от мен“, категоричен е той.

Уговорките, според разказа му, са протичали устно и документът за извънсъдебно споразумение е бил подготвен да бъде разписан, след като се дадат парите. „В секундата, в която парите бяха сложени на масата в този момент бяха насочени два пистолета на главата ми“, каза Велков.

Той разказа, че при ареста  е бил поставен на колене с два пистолета насочени към главата му. Акцията на униформените се е протаквала във времето, по думите му, „за да могат да пристигнат определени медии“. Велков разказа, че е бил закаран в ГДБОП да дава обяснения, а след 24 часа е отведен в клетка в 8 РПУ и затворен, според него, с туберкулозно болен наркоман.

Той смята, че ако делото му е от обществен интерес, то това не е заради него, а защото става въпрос за прецедент в правото, за нещо, което е изяснено в гражданското право. Обвини за делото си „определена въоръжена престъпна група от длъжностни лица“ и посочи, че случилото се е постановка от Цветан Василев, Делян Пеевски и др.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    aide aide ni luk ial ni luk merisal.