30 Декември, 2017 13:11 1 254 3

Над 80 атаки по влаковете за година

  • влакове-
  • бдж-
  • камъни

Щетите от началото на годината са за над 80 000 лева

Увеличават се атаките с камъни по движещи се влакове в страната от началото на годината, съобщиха за Дир.бг от БДЖ. До момента т.г. случаите са 81.

За последните 4 години най-голям е бил броят на регистрираните случаи на атаките с камъни по композиции през 2013 г. Тогава те са били 93.

Заради драстично високия брой посегателства от БДЖ са предприети редица мерки, включително съвместни действия с общинските администрации и МВР.

Вследствие на тези мерки през следващите години атаките от подобен род чувствително намаляха, допълват от националния жп превозвач.

През 2014 г. са регистрирани 53 случая, година по-късно атаките са 64, а през миналата година влаковете, по които са хвърляни камъни, са 72.

От началото на годината обаче отново се забелязва тревожна тенденция към увеличаване на подобен род действия. До момента регистрираните атаки са 81.

Общата стойност на щетите от 2013 до 2016 година включително е 180 000 лева, а от 1 януари до момента те вече са за над 80 000 лева. От БДЖ отбелязват, че финансовият размер на щетите не винаги е пропорционален на броя „нападения“ с камъни. Тъй като през тази година 18 от атаките са били срещу мотрисните влакове на Сименс, за които цените на прозорците са по-високи.

Според статистиката на компанията, най-рискови са общо 40 участъка от жп мрежата. Само в София област до момента има 25 регистрирани такива посегателства. Това са железопътните участъците между София и Горна баня, София и Искър, Курило и Реброво, като половината от случаите са в междугарието София-Горна Баня. В района на Казанлък има регистрирани 11 случая, а в района на Кюстендил случаите са 3.

През 2013 г. и 2014 г. от замеряне с камъни са пострадали четирима пътници. През 2015 г. е пострадал един, но година по-късно ранени са двама машинисти и един пътник.

През тази година първият пострадал е момиче, което е пътувало на 14 декември в пътническия влак от София за Мездра. Композицията е замеряна с камъни в района на спирка Кумарица.

Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия, предупреждават от БДЖ. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Крум

    8 0 Отговор
    Крумов подход за всеки злосторник - рязане, катран, публично излагане. Ще даде резултат за две седмици само.
    Ама кой?
  • 2 бял

    6 0 Отговор
    Тиквения електорат скучае и мета каманяк
  • 3 Dart

    0 3 Отговор
    180 000 за 93+53=143 е какво е това скъпо стъкло за 1300 лева бройката.Да се сезира гл.прокурор.