13 Януари, 2018 12:41 3 423 10

Българин, живеещ в чужбина, подавал фалшивите сигнали за бомби

  • бомба-
  • летище

Установен е авторът на злоумишлени телефонни сигнали през последните дни. Директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов поясни пред Факти.бг подробности във връзка с установяването на автора на злоумишлени телефонни сигнали.

„Работа за установяване на подателя им започна още с първоначално постъпилите сигнали. Изяснихме, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор и осъществихме контакт с партньорските служби. Установен бе авторът на обажданията - 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС.

За него се знае, че е подавал множество сигнали освен за обекти в България, и за различни европейски институции, като последният е за ЕК. С партньорските служби действаме за установяване на местонахождението и задържането му.

В България през годините са водени досъдебни производства по същия повод във връзка с подадени от него много подобни сигнали. Деяниете е наказуемо и по чл.326 от НК и по Закона за ЕЕН112, като по НК е предвидено наказание включително „лишаване от свобода“, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране, е предвидена сериозна глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв., като е предвидено търсене и на обезщетение за причинените вреди и направените от службите разходи.

Службите реагират незабавно по утвърдена процедура на всеки подобен сигнал, изразходва се огромен ресурс, не само от полицията, посочи директорът на СДВР и уточни, че само през последните дни подадените злоумишлени обаждания са няколко –за Аерогара – София, за НДК, за НС, като сигналите са подавани на общодостъпни в интернет телефонни номера, всичките – от един номер.

Иванов съобщи още, че активните действия с партньорските служби продължават в тесен контакт. Изяснено е, че българският гражданин от няколко години не е на територията на България. Според данните до момента, от 2012 г. 45-годишният е подавал подобни сигнали за различни обществени обекти и институции – съд, прокуратура, частни хотели. Той има криминална регистрация за шофиране на МПС след употреба на алкохол. Мотивацията за действията му предстои да бъде изяснена в процеса на работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУМ

    21 0 Отговор
    От 2012 г. досега...!? Масовият убиец 10 години не могат да го вкарат в затвора, а той пък хич не се и крил... Въобще милиционерите вършат ли някаква работа или само реват за пари?
  • 2 Те не са глупави

    20 3 Отговор
    Епа нема от Позитано да звънят, не са толкови глупави
  • 3 OMG WTF

    10 13 Отговор
    Тоя 100% е руски роб. Единствено те са против членството ни в ЕС и НАТО. Искат пак да ни продадат на проссия, но този път няма да им се отвори парашута.

    Коментиран от #5

  • 4 мда

    16 0 Отговор
    Странно - телефонните измамници не могат да ги хванат 20 години, а тук за два дни... Писна ми от мързела и продажността на пулюцайте.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 АНОНИМЕН

    7 2 Отговор
    ВСИЧКИ НИ ПОДСЛУШВАТ И СЛЕДЯТ ПО ИНТЕРНЕТ И НИ НАБЛЮДАВАТ ПРЕЗ КАМЕРИТЕ.....
  • 7 АНОНИМЕН

    9 2 Отговор
    ПРЕЗ КАМЕРИТЕ НА ТЕЛЕФОНИТЕ И ЛАПТОПИТЕ....
  • 8 st456

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "мда":

    E... kak ? Владетелите не трябва да се безпокоят от робите. Затова ги издирват веднага. За обикновените хора какво им пука?
  • 9 ха-ха-хаааа....

    8 1 Отговор
    Абе а няма ли да се самоубие сега,от срам???
  • 10 Реалността

    6 0 Отговор
    Престъплението е маловажно и нищо няма да му направят. Никой няма да го екстрадира. Привикват в местната полиция да напише обяснение, ще обещае, че повече няма да прави така и ще го пуснат. До следващото обаждане.