21 Февруари, 2018 11:24 10 591 8

С джаджа за $22 автокрадци задигат коли – изчезват по 100 на месец

  • кола-
  • кражба-
  • крадец

Устройството копирало кода от дистанционното за алармата и запалване на автомобила

С джаджа за $22 автокрадци задигат коли – изчезват по 100 на месец - 1
Снимка: Shutterstock.com

Сто коли месечно се крадат у нас с устройство, което струва $22 и се поръчва свободно по интернет. Това обясниха разследващи пред "Монитор", които вече дори са заловили преди дни група, разполагаща с уреда.

Той представлявал подобна на флашка джаджа, която се свързвала с телефона в слота за зарядното. С нейна помощ се копирал кодът от дистанционното за алармата и запалване на автомобила, а след това с подаването на специален сигнал през приложение, вратите на автомобила се отваряли, а двигателят му стартирал.

Схемата действала само при по-новите и луксозни коли, които са на не повече от 7-8 години. До скоро подобни уреди се поръчваха от Русия и струваха над 2-3 хил. долара и за използването им беше необходим обемен лаптоп.

Новата джаджа обаче ги слага в малкия си джоб и върши същата работа за многократно по-ниска цена. Освен това е съвместима с всеки един смартфон, дори и от най-нисък клас, което я прави и по-лесно преносима.

Поръчката на устройството отнема секунди, а доставката най-много две седмици. Освен това при митническия контрол, тя не представлява забранена стока, което прави и получаването й безопасно, за разлика от предишната генерация тапи и оборудване. С допълнителна такса от няколко долара тя дори идва до вратата ни, опакована в малко кашонче.

Според данни на МВР само за месец декември за били откраднати 151 коли. Само 11 са намерени. Останалите се предполага, че са били нарязани за части часове след кражбата им.

"Ако преди автомобилите се изнасяха в чужбина или номерата им се пренабиваха, то сега направо се режат брутално за части. Използват електрически ножове, с които са един час разфасоват един скъп автомобил на съставните му чаркове. Всичко след това отива по моргите или при дилъри на части, които работят с оторизирани магазини и сервизи", обясниха криминалисти пред изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо l-ви

    62 1 Отговор
    Цената я разбрах...
    Дайте линк към сайта де....!!!
  • 2 Иванчо l-ви

    77 0 Отговор
    ....аз такова...не че ще крада...просто да местя колата на съседа като ми пречи !
  • 3 Мерцааа

    32 1 Отговор
    Хайде дайте линк към джаджата или поне името и кажете! Аз търсих, но нищо не намерих!
  • 4 Stoich

    44 5 Отговор
    Ако цените на частите при вносителя на съответната марка бяха нормални, а не след всички облагания да включват и данък МСП (Много Силно Пре...ан), ако хората получаваха нормални заплати, то тогава такива "джаджи" нямаше да имат пазар у нас!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 dqdo

    46 1 Отговор

    До коментар #4 от "Stoich":

    Е, ако и полицията и съда си вършеха работата, а не сътрудничеха на автокрадците, пак щеше да е излишна.
  • 6 Wtf

    31 3 Отговор

    До коментар #4 от "Stoich":

    Не е така, погледни коментарите тук и ще излезе, че проблема е в нас. Масово желание да направиш лесна кражба. Нокой не мисли за последици! То бива крадливо племе ама то си е.. майката. Учете бе, бачкайте здраво и се развивайте. Тотото е на дебелия престъпник и от там няма как да излезе нещо.
  • 7 Грую

    3 0 Отговор
    Я кажете ИнфинитиQ50 отключва ли, че съм си харесал едно тука отвън на парконга?
  • 8 Нормален българин

    1 0 Отговор
    Кога и кой ще подгони крадците и мошениците в така наречените автоморги......там всичко е абсолютно безконтролно!