Last news in Fakti

7 Март, 2018 08:08 10 291 32

Села се въоръжават с тунинговани пушки

  • село-
  • пушка

Преправят играчки за пейнтбол в бойни пушкала

Селата в България се въоръжават с тунинговани пушки, които са преправени от въздушни в бойни срещу сумата от 50 лева. Услугата се извършва от местни майстори, които поръчват частите съвсем легално от интернет, след което сглобяването и преработката им отнема не повече от 1 час, разкрива в. "Монитор". Основно се сменя ударникът на пушката, част от цевта, както и резервоарът за сгъстен въздух и бойният клапан. Това показва проверка на „Монитор“ в регистрите на КОС, които ежемесечно установяват десетки случаи на преправени пневматични

оръжия в такива, които могат да стрелят с 22-ри калибър патрони.

Засечените преправени пушкала са основно в малките населени места извън София, където хората се пазят от набези на крадци с тях. Пушките се взимат буквално от пазарите за не повече от 40-50 лева, след което с минимална инвестиция стават на „флоберки“, които спокойно могат да убият човек, обясниха пред „Монитор“ от МВР. От там поясниха, че към днешна дата този тип пушки (над 24J) са на уведомителен режим в полицията.

Или иначе казано е необходимо само да се попълни едно заявление, че те са купени, след което не подлежат на никакъв контрол. Не е нужна регистрация, както и посочване на подробни данни. „Никъде не става дума за регистрация. Трябва да попълниш в КОС една бланка с марка, модел, калибър и дата на придобиване. Ако две седмици след закупуването не е известено местното районно, се дължи глоба от 500 лева. Това е и една от причините никой дори да не се занимава да ги регистрира. Тъй като дори да иска, често му се налага глоба“, обясниха пред „Монитор“ служители от звеното по контрол на общоопасните средства. Така множество

пенсионери вече имат оръжие, с което спокойно могат

да убият човек, без то да се води на никакъв отчет в полицията. Освен това им е струвало не повече от 100 лева, а точността му е безупречна на разстояние от 30-40 метра. „Това е предостатъчно, за да застреляте крадец, който се е покатерил на оградата ви в другия край на двора. Презареждането става бавно, но дори един изстрел е достатъчен, за да повали смъртоносно някого“, обясниха експерти от КОС.

Те вече са започнали масови проверки по малките населени места за преработени газови пистолети и за преправени въздушни пушки. Изненадата при тях била, че майстори стругари дори успели да преработят играчки за пейтбол в бойни пушки. Това ставало

с поръчката на определени части от интернет, които

също не стрували повече от 50 лева. С тяхна помощ свободно достъпните пушкала се превръщали в бойни оръжия, с който от близко разстояние можело да се убие човек. Освен това изстрелите били почти автоматични, което правело играчката невероятно опасна. Въпреки че калибърът бил малък, дори едно точно попадение стигало, за да се убие някого.

Последната група от седем души, която направила хобито си в бизнес, е задържана в края на миналия месец. Бандата е преработвала обезопасени и газови оръжия в огнестрелни, след което ги е продавала на черния пазар. Един от участниците притежавал оръжеен магазин в София, откъдето е доставял обезопасени и повредени оръжия. Те се ремонтирали в работилница в жилищен блок в столицата и били пускани на пазара. Седмината участници са задържани, петима от тях вчера са пуснати под гаранция от 5000 лева. На останалите двама не е наложена мярка за неотклонение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мвр

    72 4 Отговор
    ДЪРЖАВАТА ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА ПРАТИ МВР ЧАСТИ В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА, КАКТО И ЧАСТИ ОТ АРМИЯТА

    Коментиран от #8

  • 2 onq s konq

    59 5 Отговор
    Язе па съм си направил лък и стрелите ми отпреде са с пирон и никои не може да ме пипне!А па имам и една брадва къде много прилича на томахафка тека че съм си спокоен!
  • 3 Тъй ще е!

    74 1 Отговор
    Все повече ще ги има такива. Хората трябва да се предпазват. Оръжията - хайдушки, лопатите се продават свободно... Сакън никакъв 112, че ще си докараш по-голяма беля!
  • 4 коментатор

    61 1 Отговор
    То няма държава !

    Коментиран от #7

  • 5 Kavkaz

    94 0 Отговор
    всяка къща с оръжие както е по цял свят стига грабихае убиваха майките бащите бабите дядовците ни стига като няма държава сами ще ги избием
  • 6 толерантен

    119 2 Отговор
    Циганските махли и джамиите са арсенали, но това, разбира се, не никакъв проблем за антибългарската държава и антибългарските медии. Проблемът са флоберките на дядовците по селата, с които може да се опазят от грабежи, гаври и убийство.
  • 7 друг

    129 4 Отговор

    До коментар #4 от "коментатор":

    Една голяма заблуда е, че "няма държава". Я се защити от банките, „роми”те, турците, геЮвете, "бежанците", кучетата... да видиш дали няма - какви медии ще залаят, какви социолози и психолози ще завият, какви комисари и посланици ще заразмахват пръст, каква полиция и Джандармерия ще ти се изсипе. Какви дознатели, следователи, прокурори и съдии ще се запроизнасят. Свят ще ти се завие.

    ДЪРЖАВА ИМА, НО ТЯ Е СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС.
  • 8 толерантен

    94 0 Отговор

    До коментар #1 от "мвр":

    Ако не беше антибългарска държавата, отдавна трябваше да им спре безплатните ток, вода и здравеопазване, социалните "помощи", "самотна" майка, "първи учебен ден", "помощи за дърва"... фалшивите дипломи и шофьорски книжки. Да заведе десетина дела за педофилия и да видиш как бързо бързо, без войска и полиция щяха да се изнесат къмту по-"толернтния запад".

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 почти олигофрен

    13 3 Отговор
    "почти автоматични" ?! Вие четете ли изобщо какво "творите" ?!

    Коментиран от #22

  • 12 Ванци

    19 33 Отговор
    Живея в село в което няма безработица. Кражби почти няма. Като влезеш в циганската махала не можеш да разбереш, че има цигани там. Та може и без оръжия, проблема ще се реши с работни места...

    Коментиран от #16

  • 13 Иванов

    52 2 Отговор
    Браво, браво на тиквите малоумни, но крадливи и корумпирани! Вместо да разрешат на хората с чисти досиета и без психически отклонения да носят кно за самозащита, тръгнали да тарашат пенсионерите за " флоберки". Няма по- големи идиоти от гербаджиите, пфу!

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 от народа

    22 1 Отговор
    лошо или не като няма на къде така ще е като няма държавност и държава
  • 16 Любопитен

    32 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ванци":

    Кое е това село, че искам да се заселят в него?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    48 0 Отговор
    Да, налагайте глоби на българите, които искат да си бранят имота, вземете им и вилите и лопатите и брадвите. Циганите ги пускат след 24 часа и регистрация, каквото прави МВР, регистрира и глобява, това е.
    Не, хора, не се отказвайте да си браните имота, само застреляни крадци може да накарат останалата част от тази пасмин да се откаже, регистрация в МВР, условна, подписка или проверка от патрул не са ефектвини и който твърди това явно е голям глупак и наивник.
  • 19 Синдикат на Ало измамниците

    32 2 Отговор
    С думи прости: Ши***та държава не впряга никакви сили да защити нормалните граждани опитващи се да опазят малкото им останало!!?? Обаче същата тая ши**на държава впряга всички ресурси да ти го нач**а и спука от съд, и плащане на глоби като те хванат с преправна дулма щото искаш да се опазиш от мангустите дето бият и убиват по селата и ги пускат след 24 часа,ако въобще си направят труда да ги търсят.
  • 20 ИВАН

    27 0 Отговор
    Не щеме ний богатство, не щеме ний пари, а искаме свобода, човешки правдини !!!!
  • 21 мвр

    32 2 Отговор

    До коментар #8 от "толерантен":

    Забряваш и ТЕЛК-овете, в БГ със 6 милиона население имаме 1 МИЛИОН "ИНВАЛИДА", които всеки месец гълтат паричките на пенсионерите
  • 22 ЗОРАКИ

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "почти олигофрен":

    Почти ,,автоматични" означава ,,полуавтоматични "....тоест стреляш поединично без да зареждаш ...само с натискане на спусъка....Автоматичен истрел означава ,,картечен " истрел.
  • 23 БАЙ ГАН4О

    26 1 Отговор
    От всички коментари дотук стигам до извода ,че нещата могат да се оправят само с оръжие и то като се започне с властимащите,а и хората са вече на крачка от това решение.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иван

    16 0 Отговор
    Ами най-лесния начин да се справят с нелегалното оръжие е като улеснят придобиването на законно, всеки трябва да има право да се защити.
  • 28 Изчезващ вид

    18 0 Отговор
    До "Иванов", странен коментар, подстрекаващ? Подадох си документи, спазих изискванията и сега разполагам с мощен КНО. Дрън дрън, очевидно ти плащат да пишеш глупости, личи си по постоянните ти постове с удивителна омраза, че си сменяш ника нищо не значи?! Очевидно нещо не ти е в ред (сгазил си лука)? Трябва да се узакони периметърът за защита. Крадеш, заплашваш,
    застрелян си и до там. Гладни били - крадяли а пълно с обезлюдени села и необработени декари. Като наторим няколко терена с бандитчета изведнъж ще се окаже, че има колкото искаш работа. Аз мога да бачкам на две места и храня едно дете а изрода идва и ми тараши къщата за да си храни десетките си дъбилчетата, а получава и от моите данъци за да ги храни двойно от моя джоб !!! Кражби секс и измами, Това трябва да се промени веднага, иначе в скоро време няма да има България, кой тогава ще храни тази пасмина ?!
  • 29 СПМ

    10 2 Отговор
    Ако видя крадец на мен ми е достатъчно да го нараня,искам да страда
  • 30 Българка

    8 0 Отговор
    В моето село в североизточна България казва се Садина, област Търговище няма един циганин за мехлем и турци няма,само яки Капанци си живеем там и кражби няма щот циганите знаят че влязат ли в нащо село тъжна им майка.
  • 31 КАРЛИ

    1 0 Отговор
    ДО "МВР"ДРАГИ СЪМИШЛЕНИЦИ -АМИ ТО ИМА И СЕРИОЗНИ АРБАЛЕТИ, ЗАМЕСТВАЩИ ТОЧНИ СТРЕЛКОВИ ПУШКИ И ПАТЛАЦИ ДОРИ И СЪС ЗАГЛУШИТЕЛИ. ТАКА ,ЧЕ СЕ Е ВИДЯЛО, ВСЕКИ САМ ДА СЕ ОПРАВЯ КАТО ПРЕЗ ТУРСКО- ДЕБНЕШ И МУ ПЕЕШ " ЗАУПОКОЙНА " ЩОТО ВСЕ ПАК Е ЧОВЕК, МАКАР ЧЕ ДЕЙСТВА КАТО ЖИВОТНО..
  • 32 КАРЛИ

    1 0 Отговор
    МНОГО ДОБРА И ПОУЧИТЕЛНО- ПОЛЕЗНА СТАТИЯ- НА МНОГО ХОРА ЩЕ СВЪРШИ РАБОТА, ДОРИ И НА МЕН