Last news in Fakti

24 Януари, 2012 13:49 2 523 0

Накити, монети и валута хванати при „Банкерите“

  • банкерите-
  • цветан цветанов

Четирима арестувани в рамките на операцията

Накити, монети и валута хванати при „Банкерите“ - 1
Снимка: МВР

Много скъпи накити, монети с историческа стойност, както и 30 000 долара са намерени в рамките на операция „Банкерите”, която беше проведена днес в Силистра. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти.

Цветанов увери, че заради коментарите около полицейската операция в Мировяне, са предприети действия, за да не се допусне, че има упражнено насилие.

Голямата дискусия, която беше организирана, дори снощи с директора, когато разговарях, планът, който те предприеха, е да отидат с един пожарен автомобил, че работят по сигнал за пожар в дома им. Човекът отвори вратата, нямаме разбита врата - и защото имахме предположения, че той ще окаже съпротива, за да не ни допусне в дома си веднага след полицейско разпореждане, каза министърът.

Работата по случая е започнала през декември м.г. в сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР - Силистра след сигнал за незаконна банкова дейност, съобщиха от МВР. При проверката на информацията били установени четирима души, занимаващи се с обмен на валута на дребно, без да притежават необходимия за това лиценз. По първоначални данни среднодневният оборот на четиримата надхвърлял равностойността на 40-50 хил. лв. в различна валута.

Наблюдавайки действията им, полицаите достигнали до семейство от Силистра - Б.П.(47 г.) и Д.П.(43 г.), за които се оказало, че ръководят и координират престъпната дейност. С набраните дневни обороти от незаконния обмен на четиримата мъже жената пътувала в различни градове в страната, където трансферирала сумите чрез различни банки по сметки на съпруга си. За да не будят подозрение, превежданите суми не надхвърляли 4-5 хил. лв.

Рано сутринта днес, точно преди да отпътува за Варна, жената е задържана от полицейски служители. В нея са намерени 20 170 евро и 9 000 турски лири.

Същевременно, като използвали за прикритие противопожарен автомобил, полицейските служители извършили претърсване в дома на семейството. Там са намерени и иззети 47 хил. долара, 1 800 паунда, румънска, шведка, датска и друга валута. Намерени са над 50 кг монети в евро и щатски центове, множество юбилейни икони, над 300 сребърни и златни монети с инвестиционна стойност, златни накити. Иззета е компютърна конфигурация, за която се предполага, че съдържа информация за престъпната дейност.

Извършено е претърсване в домовете на четиримата мъже – С.С.(45 г.), Ч.Ш. (38 г.), Б.А. (59 г.) и В.Н. (50 г.). Там са намерени различно количество валута и ценности, а в единия от обектите и златни накити, оставени в залог.

Всички са задържани за 24 часа. По-късно 59 - годишният Б.А. е освободен по здравословни причини. Те са безработни, нямат регистрирани фирми. От тях Б. А. Е известен на органите на реда, основно за лихварска дейност. Образувани са 5 досъдебни производства, по които работата продължава.
 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА