Last news in Fakti

25 Януари, 2012 11:23 1 576 0

ВИП свидетели по делото „Октопод“

  • октопод-
  • алексей петров-
  • никола филчев-
  • петко сертов

Объркаха призовката на бившия главен прокурор Никола Филчев

Софийският градски съд заседава днес по делото „Октопод“, по което основен подсъдим е бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров. Той застава пред съда по обвинения за принуда, изнудване и разгласяване на държавна тайна.

Според обвинението Петров, заедно с другите подсъдими Антон Петров - Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов, е участвал в организирана престъпна група, занимаваща се основно с рекет.
Подсъдими са още и Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов, който отговаря за осуетяване на наказателно преследване.

Престъпната група беше разбита през 2010 година след мащабна полицейска операция. Ход на делото беше даден през миналия месец. На днешното заседание трябва да бъдат разпитани 10 свидетели, сред които бившият председател на ДАНС Петко Сертов, бившият му заместник Иван Драшков, ексвътрешният министър Емануил Йорданов и Атанас Атанасов, който беше шеф на Националната служба за сигурност. 

В съдебна зала са е бившият главен прокурор Никола Филчев. С репликите "Бяхте ли на ски?" и "Много сте се разхубавили", в Съдебната палата влезе Филчев. Той каза, че ще говори, след като бъде разпитан. По-късно се оказа, че Филчев е призован по погрешка на днешното заседание по делото. По-късно той напусна залата, след като съдията го помоли да се яви утре, когато трябва да бъде разпитан по график.

Атанас Атанасов разказа, че е назначил Алексей Петров в службата по настояване на тогавашния главен прокурор. Той получил обаждане от Филчев, след като първоначално отказал да назначи Петров. Филчев представил Алексей Петров като полезен и за прокуратурата, но нямало възможност да бъде назначен там, тъй като нямал юридическо образование и можел да бъде използван съвместно.

Атанасов коментира, че трудно свързва това, което знае, и това, което пише в обвинителния акт срещу групата. „Обвиненията, които прочетох, не намирам каква връзка имат с качеството, което е имал Алексей Петров в НСС. Офицер под прикритие е строго конспиративна фигура и освен, че трябва да пази тайната за себе си, че е такъв, и в службата не трябва да знаят за него“, коментира Атанасов. Той допълни, че не би трябвало да има никакви белези, по които агентът под прикритие да се легитимира.

„Дори да е имал влияние, то не е било, заради това, че е бил агент под прикритие. Дали Алексей Петров е бил полезен, Атанасов не може да каже, тъй като много малко време са работили заедно“, добави бившият шеф на НСС и изтъкна, че контраразузнаването малко се интересува от подземния свят и няма задача да се бори с престъпността.

„С Никола Филчев не мога да се ръкувам в съдебната зала, защото този човек искаше да ме затрие, за мен той е престъпник, казвал съм го много пъти, искаше да ме вкара в затвора по три измислени дела“, добави той.

Иван Драшков отказа да отговаря на конкретни журналистически въпроси, защото по думите му, документите, с които е бил назначен Алексей Петров, били класифицирана информация. „Щом е бил назначен, значи документите му са били О.К., но всеки допуска грешки", уточни той. Дали Петров е бил полезен в работата, Драшков не се нае да коментира.

Петко Сертов пък заяви, че не си е избирал за съветник Алексей Петров. „Той беше служител на НСС и както всички, според закона, беше преназначен. Той не беше съветник, а експерт в кабинета“, уточни той. Сертов изрази съмнение през периода, в който Петров е бил в ДАНС, да се е възползвал от служебно положение, за да върши незаконна дейност. Не бил задържал никого, който не е полезен, с тези думи Сертов отговори дали е имало полза от работата на Алексей Петров.

„Човек с много глобално мнение, познава много добре проблематиката, всеки може да бъде полезен, когато има познания, умения и опит“, допълни ексшефът на ДАНС.

В началото на заседанието адвокатите на Янко Попов и Цеко Йорданов  поискаха отвод на наблюдаващия прокурор Светлозар Костов. Причината е предубеденост към двамата подсъдими. В залата Янко Попов обясни, че прокурор Костов го е карал да свидетелства, за да се образува делото. Попов е отказал и е привлечен като обвиняем. Самият прокурор каза, че исканията са закъснели.

Съдът отхвърли искането за отвод на прокурора по делото. Причината е, че в страниците на делото не фигурират доказателства за съществуването на такава среща между прокурор Костов и подсъдимия Янко Попов. Няма и данни в студентските години на двамата да са им се влошили отношенията така, че прокурор Костов да е предубеден към подсъдимия Попов. Съдът не може да приеме тези твърдения за верни, и че са се случили.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА