26 Януари, 2012 11:04 1 147 1

Филчев и Сугарев за първи път очи в очи

  • октопод-
  • филчев-
  • сугарев-
  • алексей петров

Британски лорд ще защитава Алексей Петров

Филчев и Сугарев за първи път очи в очи - 1
Снимки: БГНЕС

С разпит на свидетели продължава днес делото „Октопод“. Подсъдими са бившият експерт в ДАНС Алексей Петров и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов и Кирил Топалов, обвинени в организирана престъпна дейност за рекет. На подсъдимата скамейка ще седне и бившият прокурор от Върховната прокуратура Цеко Йорданов, който ще отговаря за покровителство над израелски бизнесмен, сочен за близък на групата.

Едвин Сугарев и бившият главен прокурор Никола Филчев пристигнаха в Съдебната палата, за да дадат показания. Това е първото виждане очи в очи на Сугарев с  Филчев, когото поетът и общественик критикува активно в последните години.

„Това ми е първото виждане с него, при което ще застанем очи в очи в съдебната зала“, каза Сугарев преди да влезе. „Има основания за ареста на Филчев, но се съмнявам, че има воля за това“, каза още Сугарев пред журналисти. Той допълни, че имал разговор с главния прокурор Борис Велчев, който първоначално бил решен на тази стъпка, но явно нещо го е разколебало.

„Ако Филчев не беше сменен като главен прокурор, нямаше да се стигне до това дело", категоричен бе Сугарев, който изтъкна, че е длъжен да бъде в съда и да каже каквото знае. Той посочи, че се е занимавал много с неща, свързани с Алексей Петров и по-специално убийството на адвокатката Надежда Георгиева и прокурора Николай Колев.

Според него тези афери имат отношение към делото „Октопод“ дотолкова, доколкото „чрез тях се осъществява връзката между Алексей Петров и бившия главен прокурор Никола Филчев“.

Сугарев заяви, че има какво да каже. Той каза също, че е имало време, когато е бил загубил надежда, че ще се стигне до това, което се случва днес в съда.

Никога не съм поддържал контакт с Алексей Петров. В прокуратурата не е идвал, заяви Никола Филчев в съдебната зала. Той каза, че познава от всички подсъдими Алексей Петров и Цеко Йорданов, като отрече да е ходатайствал за назначаването на Петров в НСС. Не е знаел и че Петров работи там. Повече от 10 минути хвали личността на прокурор Йорданов.

Бившият главен прокурор започна да дава показания по интерес начин. Още когато съдия Румяна Ченалова му снемаше самоличността, на въпрос дали е осъждан, той отговори: „Неосъждан засега.“ Отново в същия тон той каза, че е запознат с правата си. Чува ги за първи път, но пък обеща да каже истината.
 

Към защитата на Алексей Петров се присъединява адвокатът лорд Питър Хенри Голдсмит - бивш главен прокурор на Великобритания, а сега президент на адвокатската колегия на Великобритания и Уелс.

Вчера бившият председател на ДАНС Петко Сертов, бившият му заместник Иван Драшков, бившият ръководител на НСС Атанас Атанасов и бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов даваха повече от 8 часа показания пред съда за Алексей Петров – сочен от прокуратурата като глава на „Октопод“-а

По време на съдебните разпити вчера, шефове на служби разясниха как Алексей Петров е бил назначен и каква е била кариерата му в разузнаването и в ДАНС. Заседанието започна с искане за отвод на прокурора Светлозар Костов. Според подсъдимият Янко Попов обвинителят се опитал да му въздейства да даде показания срещу Алексей Петров. Че Костов е предубеден, твърди и бившият прокурор Цеко Йорданов. Конфликт между двамата в миналото бил един от поводите Йорданов да бъде уволнен. Прокурорът Костов отрече тези твърдения, а съдът отхвърли искането за неговия отвод.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гювендията

    0 0 Отговор
    ФАРС,ЦИРК,ТЕАТЪР,само не и съд.