Last news in Fakti

27 Януари, 2012 18:43 1 700 0

Атанасов: Кой прикрива Първанов за Октопода?

  • атанас атанасов-
  • дсб-
  • октопод-
  • алексей петров
Атанасов: Кой прикрива Първанов за Октопода? - 1
Снимка: БГНЕС

Кой и защо прикри ролята на Георги Първанов в прикриването на Октопода? Този въпрос зададе бившият ръководител на контраразузнаването и депутат от ДСБ ген. Атанас Атанасов, който е и свидетел по делото „Октопод“.

Преди дни Атанасов разкри, че основният персонаж в делото - Алексей Петров - е бил връзката между експрезидента Георги Първанов и бившия главен прокурор Никола Филчев, а днес поиска обвитинил №1 Борис Велчев да разпореди проверка защо Петров е останал на работа в Национална служба „Сигурност“.

През февруари 2003 г. Георги Петканов като министър на вътрешните работи по предложение на тогавашния директор на службата за национална сигурност, Иван Чобанов, е издал заповед за уволнението на Алексей Петров от секретния щаб на НСС. Впоследствие стана публично известно, че тази заповед не е била въведена в изпълнение, но не е била отменена, разказа Атанасов на пресконференция. Той възрази, че никой от отговорните за неизпълнението на заповедта не е призован като свидетел.

И припомни, че още преди две години е заявил, че „неизпълнението на тази заповед е резултат на намеса и давление на Георги Първанов като президент“.

„Разполагам с конкретни обстоятелства и имам изключително солиден източник, че това нещо е случило тогава. И отново задавам въпроса кой и защо прикрива ролята на Георги Първанов в прикриването на Октопода, в хода на съдебното следствие“, заяви бившият шеф на НСС.

И припомни, че от изявленията на вътрешния министър Цветан Цветанов се разбрало, че е много запознат с хода на делото.

„И тук се поставя въпроса защо Цветанов пропуска ролята на Първанов и другите свидетели за този факт от 2003 година? Тук може различни версии да бъдат издигнати. Цветан Цветанов и Иван Чобанов в един период от време бяха двамата съветници на тогавашния секретар Бойко Борисов, работеха съвестно. Дали това е причината?“, попита свидетелят.

Чобанов е разпитван като свидетел в хода на разследването, но е призован като свидетел в съдебна фаза, което, според Атанасов, е фрапиращо и е изключителен скандал.

Атанасов не е наясно дали самият Петканов, който сега е конституционен съдия, също е сред свидетелите. Година по-късно (през 2004 г) той Петканов подписва заповед за награждаване на офицера под прикритие Алексей Петров.

„Ако главният прокурор не предприеме действия за изясняване на тези обстоятелства, които са изключително важни по това дело и не само по това дело, върху него ще падне сянката на съмнение. Заради обстоятелството, че той идва от кръга на Първанов“, коментира Атанас Атанасов за искането си към главния прокурор Борис Велчев. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА