Last news in Fakti

26 Януари, 2012 14:53 4 332 3

Вальо Бореца и още четирима са задържани /Обновена 2/

  • софия-
  • задържаха-
  • вальо бореца-
  • изнудване

Вальо Бореца и още трима са задържани около обяд за изнудване. Това потвърди пред Факти.бг градският прокурор Николай Кокинов.
Акцията на име „Р.А.Л.И.Ц.А” се провежда съвместно  отдел „Контратероризъм” и сектор „Оперативна реализация” при ГДБОП и под наблюдението на специализираната прокуратура.
Антимафиотите действали по сигнал за изнудване и грабеж, получен от 40-годишен столичанин. Задържането е станало  около обяд в района на „Горубляне” на ул. Самоковско шосе". Групата от петима души е изнудвала друг човек за сумата от 3000 лева. Името на изнудвания все още не се съобщава, нито дали той е популярно лице. Към изнудвания са били отправени и заплахи за убийство. Вальо Бореца и съратниците му са били задържани в момента на получаването на въпросната сума.

В официалната информация на МВР се казва, че  трима от задържаните са криминално проявени за изнудване и рекет, като един е с излежана присъда за убийство. Четвъртият е непознат на полиицята. Името на операцията е абревиатура от думите – рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия.

Освен Вальо - Бореца от полицията съобщиха, че задържаните са криминално проявеният М.Н. /25 г./, регистриран за убийство, осъждан с ефективно наказание лишаване от свобода в размер на 4 г. и 6 месеца; Г.Л. /22 г./, също криминално проявен, с регистрации за хулиганство, грабеж, управление на МПС след употреба на алкохол и кражба; 26-годишният М.Г.
Четиримата столичани са задържани с лек автомобил „БМВ”, управляван от Вальо Бореца. При последвалото претърсване в колата са открити и иззети две радиостанции и трибандова тапа за заглушаване на радиочестоти, мобилни телефони и СОТ. У В.Я. е намерена и конфискувана сумата от 3000 лева.
Мъжете са задържани за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.
Предстои на Вальо Бореца  да бъде повдигнато обвинение по чл. 214 от НК за изнудване и да му бъде поискана постоянна мярка „Задържане под стража”.
Действията по разследването продължават.

Факти. бг припомня, че  Вальо Бореца  в момента трябва да е под „домашен арест, след като  беше освободен от съда. Името му нашумя покрай  бандата за отвличания на Наглите. Прякорът му идва от това, че до 21 г. е тренирал борба. През май 2010 г той бе обвинен за 2 убийства - на Юлиян Лефтеров-Кунгфуто и Иван Пайнавелов-Сапата от Наглите, чиито трупове бяха намерени в Плана планина. За убийствата на Наглите Бореца е уличен след разпит на Любо Гребеца.. При очна ставка по-късно обаче Гребеца се отказал от показанията си. По-рано той бе уличен и в убийството на Кирил Божилов-Цигането, който изчезва през есента на 2008 г. Делото обаче бе прекратено по липса на доказателства. Него го разследваха и за атентат срещу Марто Лудия, който бе извършен на 29 ноември 2007 година.

Според МВР Вальо Бореца  /38 г./, е криминално проявен, регистриран за  отнемане на МПС, кражба и грабеж, лека телесна повреда, хулиганство и умишлено убийство, отвличане и нанасяне на средна телесна повреда. 38-годишният мъж е осъждан два пъти - с лишаване от свобода за 6 г. през 1995 г. и за 3 месеца през 2011 г. Към настоящия момент Вальо - Бореца  е обвиняем за незаконно притежание на оръжие. Той е обвиняем и за опит за убийство, за което му е наложена постоянна мярка „Задържане под стража”, изменена през 2011 г. в „Домашен арест”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Войн

    0 0 Отговор
    Ние ги хващаме - те ги пускат - за пореден път !!!

    Или комуниста марин пуска на свобода убийци , изнасилвачи и наркодилъри !!!

    Е какво искате от МВР ???
    Според мен единствения начин е да ги разстрелват бандитите за съпротива при задържане!!

    С този корумпиран съд , няма друг начин за противодействие
  • 2 СЕИР.БГ

    0 0 Отговор
    При този случай,както и при много други подобни,напълно защитавам МВР.Хората наистина си работят-хващат бандити,рекетьори,изнасилвачи,убийци,но след това какво се случва,че те пак са навън-никой неможе да каже.Че всички в МВРне са истински ченгета-така е.Има добри шофьори,има и лоши,има и добри директори,има и лоши,има добри хора,има и лоши,така е всеки един от драгите четатели сигурно има познат полицай.Има лоши,но има и доста кадърни ченгета.
  • 3 Петър

    0 0 Отговор
    Що вярвате на лъжите които ви поднася МВР? Вальо има толкова пари , че никога няма да тръгне да си сер... на метенето по този глупав начин. Когато има задържани хора, а съдът ги пусне трябва да разберете, че вината е винаги поделена между институциите.