Last news in Fakti

31 Януари, 2012 16:32 2 785 0

Разпитват Петко Сертов по делото срещу Зоя Димитрова

  • зоя димитрова-
  • петко сертов
Разпитват Петко Сертов по делото срещу Зоя Димитрова - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият говорител на ДАНС и главен редактор на в. „Галерия” Зоя Димитрова е искала да има достъп до аналитичните доклади на секретната служба. Това стана ясно по време на поредното заседание по делото срещу нея.

Зоя Димитрова застана на подсъдимата скамейка, след като прокуратурата й повдигна обвинение, че е разгласила класифицирана информация с ниво „Поверително”, която й е станала известна по служба.

Скандалът избухна през октомври 2009, когато на страниците на първият брой на вестник „Галерия” излезе материал „15 корумпирани министри в „онзи доклад” на ДАНС“, а на първа страница бе публикувано факсимиле на документ на ДАНС, озаглавен „Анализ на състоянието на средата за сигурност и отчет за собствената дейност през първото шестмесечие на 2009 г.”

През 2009 година ексговорителят на ДАНС Зоя Димитрова написала докладна, с която поискала да чете секретните доклади на службата. Въпреки че тогавашният председател на ДАНС Петко Сертов резюлирал докладната с „да”, подчинените му не й предоставили нито един документ със секретно съдържание, свидетелства бившият шеф на Дирекция „Координация, информационно-аналитична дейност” в ДАНС Петко Стаменов.

Той обясни, че изтеклият секретен доклад бил изготвен от двама шефове на отдели, заведен в регистратурата и предоставен на шефа на ДАНС Петко Сертов. Документът бил разпечатан в един единствен екземпляр. За да изясни ситуацията, за следващото заседание като свидетел ще бъде призован именно Сертов, а от службата ще бъде изискана въпросната докладна, написана от Зоя Димитрова.

Преди това пред съда застанаха и колегите на Димитрова от „Галерия” Явор Дачков и Кристина Патрашкова, които разказа как е попаднал документът у тях. Според свидетелските им показания пет дни преди излизането на първия брой на вестника, в пощенската кутия на Дачков била пуснато писмо с флашка. На пликът нямало получател, а флашката била „отворена” на компютъра на тогавашния главен редактор Зоя Димитрова.

Когато видяла съдържанието на флашката, ексгласът на ДАНС дори възкликнала: „Може да се окаже нещо много сериозно” и наредила на колегите си да изпратят писма до министър-председателя, главния прокурор и шефа на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, с които да ги уведомят за документа, който попаднал при тях.

В последствие материалът на първата страница на вестника бил написан със съвместните усилия на Димитрова, Дачков и Патрашкова, като най-солидно участие в писането взела главния редактор. „За подобен документ се говореше от известно време в публичното пространство, но никой не го беше виждал. Не бяхме сигурни дали докладът е автентичен”, разказа Патрашкова. Следващото заседание е на 21 февруари.

Следващото съдебно заседание е на 21 февруари и ако страните по делото нямат нови искания, е възможно да се стигне и до присъда.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА