Last news in Fakti

18 Април, 2018 12:17 6 506 25

Прокуратурата: 20 дни дебнахме Иванчева да вземе подкупа

  • десислава иванчева-
  • младост-
  • кмет-
  • подкуп

Преписките се бавят и срещу това да се намерят, се иска нещо

Чакахме от 20 дни сумата от изнудването да се получи. Голяма част от нас не са се прибирали в домовете си. Организацията включва над 100 човека. При претърсването в кабинета на кмета Десислава Иванчева бяха намерени стотици преписки, а мястото им не е там, а при конкретните специалисти. Това каза на брифинг в Съдебната палата ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева.

„Преписките се бавят и срещу това да се намерят, се иска нещо“, коментира той. „Начинът на подход е натиск, маскиран с добрите намерения, с борба с лоши порочни практики във връзка със застрояване в района“, заяви Иван Гешев. „Под маската, че се борим за правата на хората, се оказва, че се преследват лични интереси“, коментира той. „В дома на кметицата също бяха намерени такива преписки“, уточни прокурорът.

„Досъдебното производство е образувано през февруари, проверката по него е извършвана още от началото на декември, за търговия с влияние“, обясни Иван Гешев. „То касае множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в „Младост“, в частност действията на кмета Иванчева“, допълни той. „Събрахме информация за още едно лице - строителен предприемач, извършващ действия в „Младост“. Дълги години той е живял в чужбина и не възприема решаването на проблема с пари под масата“, поясни прокурорът. „Той е бил изнудван, оказан му е натиск, за да плати сериозна сума“, коментира той. „Той беше разпитан и обясни ситуацията, която за нас не беше новост. Налице са множество сигнали, и от предприемачи, и от граждани“, каза още Иван Гешев.

Той разказа и прокурорската версия за конкретния случай. Ставало дума за изнудване на инвеститор.
"Цената за решаване на смешния проблем на изнудваното лице е 20 евро на квадратен метър. Това са 250 хил. евро. Казано му е, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м. съвместната дейност трябва да продължи за цена около 1,1 млн. евро. В резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро, обясни Гешев. „Не стъпвам само на показанията на свидетеля, а на много свидетели. И на неща, документирани със СРС-та“, посочи той. „Човекът осигурява сумата, защото иска да съдейства на държавата, иска нещо да се подобри. Храни стотици работници, на които не може да плаща, защото държавата му пречи“, заяви Иван Гешев. „Определени нейни представители му пречат съзнателно, за да се чувстват добре те финансово“, коментира прокурорът. „Това, че човекът съдейства е повод за гордост, означава, че не всичко е загубено“, заяви Иван Гешев.

„Всичко, което видяхте вчера - беше определена среща между кметицата, зам.-кмета, посредник, който е бивш кмет и лицето, което е изнудвано“, посочи той. „Кметът определи къде ще бъде срещата, в центъра на София“, уточни Иван Гешев. „Изнудваното лице предаде сумата на посредника в едно кафе в близост. Той се свърза с кметицата и заместник - кметицата, отиде при тях, седнаха, пиха кафе 2 часа, взеха си парите. Той си взе 14 хил. евро от тези 70 хил., което е неговата част, въпреки, че беше заявил, че няма да вземе пари от кметицата“, коментира прокурорът. „Не ние сме преценили откъде ще мине кметицата, това си е неин избор. В момента, когато успяхме да я настигнем, наблизо вече чакаха следователи, химик, физик, фотограф“, поясни прокурорът.

„След като беше спряна, посредникът беше задържан в градинката на Кристал“, посочи Иван Гешев и допълни, че в него са намерени 14 хил. евро, които са описани по номера.
Лицата седяха с белезници, защото след като бяха въведени в Спортната палата с тях продължиха да се извършват действия - личен обиск и освидетелстване. Всички светнаха. Няма как да ми бъде обяснявано, че нещо им е подхвърляно, пипали са парите, обясни Гешев. „Парите бяха намерени в колата и описани банкнота по банкнота“, посочи той. „Бяха с белезници, защото не трябваше да пипат нищо, за да се извърши освидетелстване“, уточни Иван Гешев.

Прокуратурата събра голям обем от годни доказателства, които би трябвало да са достатъчни, за да формират убеждението на съда, че има престъпно деяние. Това каза на същият брифинг председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев, цитиран отново от Агенция „Фокус“. Сигналът беше подаден при нас от човек, който има строителен бизнес. Живял и работил дълги години в чужбина”, обясни той. „Взехме решение за взаимодействие с Прокуратурата, което мога да оценя като перфектна работа“, твърди Георгиев.

„Документирано е изцяло поведението на Иванчева, на заместник - кметицата. Документирани са над 10 срещи. Има множество СРС-та“, коментира председателят на Антикорупционния орган. „Иванчева е изнудвала и други хора, за да правят дарения под формата на изграждане на детски площадки, осветление и други“, обясни той. „Тя действаше много предпазливо, отлагаше, пазеше се в разговорите. Имаме документирани разговори между нея и посредниците“, каза още Пламен Георгиев.

Иванчева беше задържана пред Спортната палата в София вчера по обяд. Близо 9 часа разследващите описваха документи, а кметицата и нейната заместничка останаха с белезници на мястото на ареста. Докато беше отвеждана снощи към полицейската кола Десислава Иванчева заяви, че парите са подхвърлени, добавя Националната телевизия.

Минути след 23 ч. кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева беше изведена с полиция от сградата на Министерството на младежта и спорта, предава и БНР. Тя беше задържана и разпитвана там близо 10 часа, след като беше арестувана показно по обяд вчера от маскирани служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Иванчева е заподозряна в получаване на подкуп в особено голям размер - според различни информации между 56 и 70 хил. евро, добавя Националното радио.

"За мен това е клопка. На заден багажник оставени ей така. Това ще се разследва тепърва кой ги е оставил. Едва в 17:00 имаме адвокат. Четири часа от 1 без 15 до 17 нямаше адвокат. Казаха, че нямам право на адвокат и направиха показно. 34 полицаи имаше, 9 коли”, заяви Десислава Иванчева пред Нова телевизия, докато беше изведена с полиция от сградата на Спортната палата.

Най-вероятно това ще се окаже много шум за нищо". Това заяви за "Здравей, България" на Нова тв адвокатът Ирен Савова, която е защитник на заместник-кметицата на "Младост" Биляна Петрова, която бе арестувана във вторник заедно с Десислава Иванчева.
"Клиентката ми смята, че това е начин да бъде отстранена г-жа Иванчева от поста", коментира юристът.
"Изключително унизителен беше начинът, по който се отнесоха към тях. Тези жени не бяха пили вода, не бяха ходили до тоалетна. Да отиде адвокат, за да им съдейства за най-елементарни нужди. През цялото време клиентката ми плачеше от унижение, от това, че има син и майка, която гледа. Беше в доста тежко състояние. Викана е била и Бърза помощ", заяви тя и добави, че Петрова във всички случаи ще си търси правата.

"Тревожно беше това, което видях, от гледна точка на тази показност, с която се случва. Доста са озадачаващите неща. В колата имаше множество кашони. Как уцелиха точно този кашон с парите", допълни тя и поясни, че автомобилът, в който са намерени парите, е служебен на общината и доста хора го използват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ттт

    43 17 Отговор
    Сега пак ще има малоумни говеда, които естествено ще кажат това е конспирация!!’

    Коментиран от #7

  • 2 Японеца

    38 23 Отговор
    Брех, как ефективно борим корупцията, а Цветан Василев си пие кафето в Белград и 4млд. ги няма, а тука за 70х. евра, 10 часа панаир???

    Коментиран от #22

  • 3 Стар рефрен

    18 9 Отговор
    А, дали е така, кой ще ни каже?
  • 4 бббббб

    17 8 Отговор
    Тук се крие зайчето! Публикувано във факти.бг: „Иванчева е изнудвала и други хора, за да правят дарения под формата на изграждане на детски площадки, осветление и други“, обясни той. Не може да прави нещо за обществото ,а да не взима нищо за себе си. И затова са решили да е сготвят!!!
  • 5 гост

    34 1 Отговор
    Кажете кой е изнудвания инвеститор?
  • 6 хахаа хранил бил

    27 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Храни стотици работници, на които не може да плаща, защото държавата му пречи“

    Хахах как така ги храни , нали те работят и затова им се даваа заплата и имат договор за тази заплата.Не са седнали на тротоара и той да ги храни , брей че велики се извъдихте , хранил ги бил с тия мижави заплати.
  • 7 SAAB

    17 12 Отговор

    До коментар #1 от "Ттт":

    Ами самият факт ,че чакат 20 дни... говори че и готвят капан !
    А ти веднага повярва на момчето , което НЕ ядяло суджуци :)
  • 8 goni

    19 10 Отговор
    Горката жена!:) Баш нея ли решиха да хванат!:) Има семейство трябва да го храни!:) Таман се видела с некое евро и я изгърмяха! Не е хубаво така!:) Сега очаквам да скочат феминистките! Защо ловите жените, а не мъжете?!:) Като че ли са по-малко!:)
  • 9 SDEЧЕВ

    10 9 Отговор
    ОКАЗА СЕ ЧЕ Е НЕВИННА. СЕГА МАЛКО СЪЛЗИ ДА ЧУЕМ НА ГЛУПАЦИТЕ КОИТО ЗАЩИТАВАТ КОРУПЦИЯТА.
  • 10 SDEЧЕВ

    17 8 Отговор
    СВЕТНАЛИ И РЪЦЕТЕ НА СВЕТИЦАТА,НО ТЯ БИЛА КМЕТИЦА-ЛИСИЦА
  • 11 никой

    16 10 Отговор
    и тук доста добър сценарий се наблюдава,като оня самоубилият се с шесторното убийство.добри сценаристи имало.

    Коментиран от #24

  • 12 Бай Пешо

    13 5 Отговор
    Данъчните да гонят брокерите на недвижими имоти ,напълниха се с пари и започнаха да купуват имоти в чужбина ,при тях всичко върви под масата и изкуствено надуват цените,По въпроса нищо не се прави!!!!!!!
  • 13 ФИЛ

    17 6 Отговор
    ЗАЩО НАЙ-КРАДЛИВИЯ КМЕТ НА ПЛОВДИВ ИВАН БОРИСОВ ТОТЕВ С ДОКАЗАНИ КРАЖБИ ЗА МНОГО МИЛИОНИ ВСИЧКИ В ПРОКУРАТУРАТА ОТ ГОДИНИ ДАЖЕ СА В ЧЕРНАТА КНИГА КАТО НАЙ КОРУПЦИОННИТЕ В ЕВРОПА НЕ Е АРЕСТУВАН И ПРОДЪЛЖАВА ДА ОГРАБВА ПЛОВДИВ ???
  • 14 Гост

    20 6 Отговор
    Досега ревахме че цялата държава била проядена от корупция,сега като хванаха тая измет,която се е взела на сериозно и се възползва от властта си почнахме да я защитаваме. Колко била унизена, кой я бил гледал. А тя знаете ли на колко се е пъчила и дуела. Унизявала и изнудвала. Затвор. Още 10-15 да хванат и ще видите как останалите ще почнат да се ослушват и внимават. А не като сега кой където те хване с малко власт и дай. Полицаи, митничари, съдии, прокурори. Кръвопийци. Кърлежи. Бълхи. Паразити.
  • 15 Дам

    25 3 Отговор
    Ти да видиш, а що не дебнахте като крадяха заводите, пенсиите, банките, КТБ, еврофондовете, заменките, армията, Държавния резерв, горите, плажовете, златото и други такива незначителни нещица на стойност стотици милиарди ....
  • 16 Работа и далавера

    12 5 Отговор
    Започва се!!Лека полека много крадци и мошеници ще си получат заслуженото.Дай Боже скоро да видим и примати от 240 разбойници които са окупирали нашето Народно събрание.....

    Коментиран от #25

  • 17 The TRAPPER

    11 4 Отговор
    Хайде сега КОНПИ да си свърши работата ПРАВИЛНО !!!
  • 18 The TRAPPER

    4 1 Отговор
    А останалите 14 000 къде са отишли ?????

    Коментиран от #19

  • 19 осветената кметица

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "The TRAPPER":

    В посредника, които е бивш кмет ! Четете и слушайте внимателно бре !
    Сега като излязат СРС-тата и др. доказателства, ще видим, какви ще ги пеят защитниците на крадливата кметица ! Много правилно го е казал коментар #14 !
  • 20 браво

    8 5 Отговор
    Браво за акцията! Всичко е извършено професионално.
    За съжаление, колкото и ефективни да стават полиция и следствие, големия проблем си остава правосъддието, което хич го няма.
    Дано не се рзмине с условна присъда тая гнида мръсна.
    Това е една малка крачка в правилната посока, дано не си остане единствена.
  • 21 браво

    5 2 Отговор
    В България хващат само дребните риби, това е истината, за съжаление.
  • 22 Bg пародия

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Японеца":

    Ако ще и 70евра да са,не е сложена там да краде!Блестяща работа на полицията,сега всичкото и имущество трябва да се конфискува и 20г.в пангото.Да знаят "белите якички",че не са над закона!
  • 23 ФИЛ

    4 5 Отговор
    ЗАЩО НАЙ-КРАДЛИВИЯ КМЕТ НА ПЛОВДИВ ИВАН БОРИСОВ ТОТЕВ С ДОКАЗАНИ КРАЖБИ ЗА МНОГО МИЛИОНИ ВСИЧКИ В ПРОКУРАТУРАТА ОТ ГОДИНИ ДАЖЕ СА В ЧЕРНАТА КНИГА КАТО НАЙ КОРУПЦИОННИТЕ В ЕВРОПА НЕ Е АРЕСТУВАН И ПРОДЪЛЖАВА ДА ОГРАБВА ПЛОВДИВ ???
  • 24 Бенц

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "никой":

    Да бе, всички крадци и убийци за сценарий говорят.Капани им устройва ли, е как ще ги хванат ако не им устроят капан ,нима рибата ей така си влиза в коша........
  • 25 Бенц

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Работа и далавера":

    Споко, на всяка свиня и идва Коледата....