Last news in Fakti

30 Април, 2018 09:33 1 191 2

Затворник поиска 3000 лева обезщетение, нямал пликове за писма

  • затворник-
  • писма-
  • пликове

Той претендира, че са му били нанесени неимуществени вреди

Затворник поиска 3000 лева обезщетение, нямал пликове за писма - 1

Лишен от свобода поиска 3000 лева от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за това, че в затворническата лавка липсвали пликове за писма.

Христо Г., който е на лек режим в затворническото общежитие в Самораново, твърди, че са му нанесени неимуществени вреди, изразяващи се в неосигуряване на пощенски пликове, като по този начин го лишавали от свободна кореспонденция.

Така служителите на затвора му нарушили законните права. Пощенските пликове му били необходими за обжалване на решение на Кюстендилския окръжен съд за условно предсрочно освобождаване.

Срокът бил 7 дни, а затворникът не намерил пощенски пликове. В съдебното производство обаче Христо Г. не доказва, че не са му приемани или връщани писма, независимо дали са с пликове или не, и това да е довело до претърпени от него неимуществени вреди.

Липсват и доказателства за конкретен период, за който да твърди, че му е било нарушено правото на кореспонденция. В кориците на самото дело пък са приложени получени и изпратени молби и жалби до различни институции – Окръжна прокуратура – Кюстендил и Административен съд – Кюстендил, които опровергават твърденията на затворника.

От доказателствата по делото не се установява по безспорен начин да са настъпили неимуществени вреди, изразяващи се във вреди от проявено виновно бездействие от страна на служители на затвора в гр. Бобов дол, довели до нарушаване на правата му.

Така съдия Иван Демиревски от Кюстендилски административен съд отхвърли предявения от Христо Г. иск за заплащане на сумата от 3000 лева за претърпени неимуществени вреди, вследствие от нарушаване на правото му на свободна кореспонденция, като недоказан и неоснователен.

Освен това той ще трябва да плати на ГД „Изпълнение на наказанията“ – София 100 лева, дължими като юристконсултско възнаграждение. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд .


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 1 Отговор
    ееей тия като влезнат в затвора и стават много праведни и все правата си търсят...
    а в мините липсват миньори... виждам едни кандидати.
  • 2 Уую от Пичковци

    2 0 Отговор
    Сръбска наденица с боб не искаш ли.