Last news in Fakti

6 Февруари, 2012 11:24 1 347 0

Щерката на Цар Киро с условна присъда

  • цар киро-
  • кирил рашков-
  • катуница-
  • антики-
  • събка рашкова

За незаконни антики

Пловдивският окръжен съд одобри споразумението, сключено между Окръжна прокуратура - Пловдив и Събка Рашкова, съобщават от съда. По силата му на дъщерята на ромския бос от Катуница Кирил Рашков беше наложено наказание от две години лишаване от свобода условно с четири години изпитателен срок и глоба в размер на 10 000 млв.

Събка Рашкова се призна за виновна в това, че в края на месец април 2009 г. в с. Катуница е открила културни ценности и в продължение на 7 дни не е съобщила на властите, както и в това, че за периода м. април 2009 г. – 29.09.2011 г. в с. Катуница е държала археологически обекти, неидентифицирани и регистрирани по съответния ред / 2 старопечатни църковни книги - евангелия от 18 и 19 век, 131 монети от римската и византийската епоха, 4 броя бронзови апликации, които представляват част от украсата на колесници, колан и накити, всичко на обща стойност 28 527 лв./

Споразумението влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване.  

Археологическите ценности ще бъдат предадени на Археологическия, Историческия и Етнографския музей в гр. Пловдив.

Скъпоценностите са открити в дома й по време на обиските в домовете на фамилия Рашкови, след като прокуратурата заведе дело за укрити данъци в особено големи размери.

Става дума за две старопечатни църковни книги - евангелия от 18 и 19 век, 131 монети от римската и византийската епоха и 4 броя бронзови апликации, които представляват част от украсата на колесници.

Срещу нея бяха повдигнати обвинения за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по реда на закона, за което  законът предвижда до 6 години лишаване от свобода и глоба.

Намерени бяха още костенурки от защитен вид. Вината за животинките пое снахата на цар Киро - София Христова, която бе осъдена на 1 година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок и глоба от 5000 лева.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА