Last news in Fakti

4 Октомври, 2018 11:30 1 944 6

Прокуратурата поправи обвинението срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

  • трайчо трайков-
  • симеон дянков-
  • иво прокопиев

"БУЛБРОКЪРС" ЕАД са занижили цената на дяловете и от това са настъпили имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв.

Внесоха в съда обвинителен акт с прецизирани обвинения за неизгодна продажба на държавния дял в EVN, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Документите по делото за продажба на занижени цени на държавния дял на енергоразпределителното дружество EVN са внесени повторно в Спецсъда.

Отстранени са всички посочени от съда неясноти и процесуални нарушения в първоначалния обвинителен акт. От Спецсъда уточняват, че първоначалното обвинение е изготвено и внесено в Спецсъда от Софийската градска прокуратура. Заради неточностите в края на март 2018 г. делото бе прекратено и върнато по компетентност в Специализираната прокуратура.

Прецизирани са и обвиненията срещу шестимата обвиняеми. Те са бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев. Към тях обвинението е за длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици (близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет).

Трима от привлечените - изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай.

Очаква се Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Според прокуратурата, "БУЛБРОКЪРС" ЕАД са занижили цената на дяловете и от това са настъпили имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв.

Обявените тогава за продажба 51 512 броя акции, представляват 33% от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД.

От своя страна обвиняемите подчертават, че сделката за продажба на EVN е получила одобрение както на Комисията за финансов надзор, така и на Агенцията за приватизация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън

    10 1 Отговор
    Българите излязоха по големи крадци и мошеници от циганите.
  • 2 976

    12 2 Отговор
    Защо не са в ареста? Значи ако има съмнение за някой откраднал 10000 лв. примерно или пък друг пребил някой и т.н влиза в ареста и после се решава да се пуска под гаранция или не. Тия са причинили имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв а са не свобода?!
  • 3 Анонимен

    7 2 Отговор
    Ами ето ги парите за болните деца, сега да видим колко ще ги осъдят, а дали ама надали
  • 4 Кълвач

    5 1 Отговор
    Крадливи соросоиди!
  • 5 Аз и останалите

    1 0 Отговор
    Те не са виновни че крадат не по малко вина имаме и ние , дето стоим и гледаме, те крадат, а ние сме им съучастници , защото ги оставяме да си правят каквото си искат, сега до знанието ще приключи, че липсват доказателства, и пак ще се изсухлят, и ще са добре, за това крайно време е когато им се гледат делата те да са вътре, а ние отвън, по една прашка, и камъни по главите им, то не остана човек от тия дето не мина през мин стол и който седне, гледа само да взема, а нищо не дава, стига толкова 30год,
  • 6 аката

    3 0 Отговор
    В затвора и тогава ще повярват хората в системата.