Last news in Fakti

26 Януари, 2019 10:49 2 239 3

Руският олигарх, изгонен от България, разследван от ФБР

  • сергей адониев-
  • фбр-
  • руски олигарх

Адониев е бил лишен от българско гражданство миналата година

Руският олигарх, изгонен от България, е бил разследван от ФБР и за търговия с наркотици.

Сергей Адониев е бил разследван от ФБР през 90-те години за участие в трафик на 1 тон кокаин от Латинска Америка в Европа през пристанището на Санкт Петербург. Наркотикът бил заловен през 1993 г. на руско-финландската граница, разкрива руският сайт "Дъ Инсайдър".

Според изданието разследването стигнало до задънена улица под натиска на Кремъл.

Името на Адониев нашумя, след като стана ясно, че българското му гражданство, получено през 2008 г., е отнето след сигнал от Антикорупционния фонд и писма от партньорски служби. При получаването на гражданството той скрил информация за присъда в САЩ през 1998 г. за пране на пари и измама.

Според руския сайт присъдата е за измамна схема за доставка на кубинска захар в Казахстан. След депортирането му в родината олигархът бил пуснат предсрочно и започнал да развива телекомуникационен бизнес.

Адониев е бил лишен от българско гражданство миналата година, след се оказало, че това е станало в нарушение на закона. Информацията за това обаче излезе едва миналата седмица. Първоначално тя беше съобщена от радио "Свободна Европа", след това потвърдена и от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), която е подала сигнал за това още преди месеци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гларус кръстоносец

    7 2 Отговор
    Пак рапортуваме на Вашингтон с изветряла ракия и претоплена манджа.
  • 2 Патриот

    1 1 Отговор
    Единственият човек решил да инвестира тук и ние го гоним.
    Ще купуваме 30-годишни американски летящи кашони, изслукват ни със скъп ток от Мариците, изнасят ни златото, унищожават ни чрез цигански терор. Това ако е приятелство!
    Сега щото ФБР(по-скоро губернатора на колонията) казалще гоним единственият ни чуждестранен инвеститор.
  • 3 критик

    0 0 Отговор
    Така калпаво е написана статията, че в последния абзац не може да се разбере най-важното: кое е станало в нарушение на закона - лишаването му от българско гражданство или даването му на такова.