Last news in Fakti

24 Февруари, 2019 19:00 22 996 36

Четири години затвор за Наско Гаргата

  • атанас мечев-
  • наско гаргата

Присъда от 4 години затвор получи разложката кримка Атанас Мечев-Гаргата. В сряда новата шефка на спецсъда Мариета Райкова призна за виновен кримигероя като тартор на наркобанда и му определи първоначален общ режим, съобщи “България Днес”.

Освен Гаргата Темида наказа и двамата му авери Ивайло Говедарев и Славчо Джупанов. Говедарев е осъден на 4 години за участие в групата за търговия с дрога. Джупанов отнесе пет лета зад решетките, защото освен за член на бандата е погнат и за открити наркотици – коноп, амфетамини и кокаин. Той ще търка нара 5 години при първоначален строг режим и ще трябва да плати глоба от 20 бона.

Присъдите не са окончателни и могат да се обжалват. Гаргата и компания бяха подпукани от спецпрокуратурата като престъпна структура, разпространявала наркотици в Банско, Разлог и София. Според обвинението те действали между януари 2015 и пети юни 2016 г., когато са задържани.

Търгували предимно с кокаин и марихуана. Дилърите зареждали стока от Гаргата в столично заведение в Драгалевци, като дрогата не е предавана от ръка на ръка, а е оставяна на маса и преразпределяна, се сочи в обвинителния акт. Групата е имала стриктна йерархия и строг контрол, а бригада от здравеняци е наказвала силово провинили се дилъри, твърди прокуратурата.

Според запознати пласьорите са прихванати край читалището в Разлог в момент на сделка за бял прах. При акцията в двама от участниците са намерени големи количества кокаин, разкриват ченгета. В съдебните книжа обаче присъстват скандално малки и пренебрежими количества като 0,25 г коноп и 0,4 г амфетамини.

В друг член на организацията – Христо Гърков, е открит 1,06 г кокаин. Гърков и Николай Загорчин успяха да се спасят от зандана. Още през юли м.г., Гърков и Загорчин се признаха за виновни и сключиха споразумения с прокуратурата за условни присъди. Загорчин се отървава с 2-годишна условна с 4-годишен изпитателен срок, а аверът му Гърков – с 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок, заради откритата у него дрога.

Присъдите на Наско Гаргата и двамата му подопечни са едни от малкото осъдителни в спецсъда и са изненадващи на фона на десетките споразумения за условни присъди, които се сключват почти ежедневно, коментират юристи. Магистрати вече няколко пъти пожалиха Гаргата заради болното му сърце. В последната година той на три пъти попадна в криминалните бюлетини с различни изцепки, но всеки път беше оставян да се лекува в болница и излизаше с по-лека мярка за неотклонение.

Соченият за наркобос открива престъпната си биография през ноември 2014 г. Тогава е задържан за хулиганство на пътя след скандал с друг шофьор в Студентски град. Според обвинението Мечев обиждал и наплюл опонента си, извадил брадва от багажника си и му заповядал да се напъха вътре.

По това дело Мечев бе оправдан от Софийския районен съд, но решението не е влязло в сила. Следва арестът през юни 2016 г. като лидер на наркобанда, за която Гаргата получи първата си осъдителна присъда, която още не е окончателна. През 2018 г. Наско Гаргата на три пъти е заключван. Първият път е на 5 март, когато млада жена се оплаква, че е изнасилена групово от Гаргата и приятелите му в механа “Воеводска среща” в полите на Витоша.

Задържани бяха Йордан Иванов, Ивайло Ценов и Илиян Кръстанов. Магистратите пуснаха четиримата срещу гаранции от по 2 бона, тъй като други улики освен показанията на пострадалата нямало. Само броени дни по-късно – на 13 март, Гаргата пак се озовава в кауша. Той отново се проявил като хулиган на пътя и заедно с бабаитите, с които пътувал, нападнали шофьор.

Инцидентът става след засечка на столичния бул. “България”, като според обвинението Гаргата и компания ударили с джипа си отзад другата кола. Мечев нападнал водача, блъскал го и го удрял, псувал го и за капак му се изплюл в лицето. После принудил шофьора да подпише двустранен протокол, че поема вината за катастрофата, твърди прокуратурата.

Случайни свидетели видели разправията и сигнализирали на тел. 112. След броени часове зад решетките Гаргата пак е пуснат на свобода. Белезници оковават разложката кримка на 20 октомври. Той се сдобива с ново обвинение за бос на наркобанда в Банско и Разлог, като акцията се провежда в механа в Добринище.

Задържани са шестима от най-верните му дилъри, разкриват криминалисти. Антимафиоти изненадват клиентите и тикват в ареста седящите на една от масите. Запознати коментират, че при операцията ченгетата направили същински погром в заведението, а Гаргата отнесъл доста удари от палки. Дали има незаконни действия на МВР при операцията, не става ясно, липсва каквато и да е информация за полицейската акция.

Оказва се, че тихомълком Гаргата е преместен от килията в частна кардиологична клиника, за да се лекува. След това специализираната прокуратура се смилява над него и го пуска срещу 25 бона гаранция. Сумата е намалена от съда след оплакване на гангстера за високия й размер. Така той плаща 15 бона за свободата си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Материалстан

    95 0 Отговор
    Е.ати глупака, прилича на някакъв "Кентавър" , сигурно е най-тъпият бял човек в югозапада

    Коментиран от #34

  • 2 Batushka

    34 9 Отговор
    Какви е чеда раждала,раждала ,ражда и днеска българска майка юнашка .... ХИХИХИ....

    Коментиран от #4

  • 3 Будалата

    64 1 Отговор
    Белезници и пандела на съдиите и Прокурорите. Мутрите и без това си разиграват коня.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мислех,

    18 0 Отговор
    че ще му намерят чадъра и ще ги затворят и двамата, ама няма.
  • 6 Batushka

    18 10 Отговор

    До коментар #4 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Аз съм доста по здрав от тоя повервай ми...ама съм и умен хаххахх....

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 NAP N18

    53 0 Отговор
    И кой плаща всички тези гаранции. Съдът проверява ли до дъно имат ли платците на гаранции легитимни доходи, с които да си ги плащат. Откъде идват тези пари, от коя дейност са тези 25 000 лв. налични, колко данък е платил човека за да ги събере. Нали скоро изчистваха касите на фирмите за да могат работодателите да платят 5% данък дивиденти. Е имали тук такива данъци плащани или за някои законите не важат. Или пък къде е назначен и на каква заплата за да има тази сума. Иначе търсим на коректните хора как да им изстискаме всичко. Че то така си е направо легален бизнес за консорциума наркодилър - магистрат. Бачкаш си , хващат те - плащаш гаранцийка (откъде - няма значение), хоп пускат те пак си бачкаш, пак те хванат - пак гаранцийка. И отново. Всичко е точно.
  • 9 Batushka

    26 7 Отговор

    До коментар #7 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Е дебел не съм дебел бе чиляк просто 25 години съм се занимавал със силови спортове ...даже съзнателно свалям мускулна маса щото ме мислят ,че съм като тоя и ми е неприятно...

    Коментиран от #23, #24

  • 10 Валентин

    46 1 Отговор
    Пъкна глупост, че от 2014 г. има досие.
    Този е в активния контингент от дете. Не си помни всичките престъпления-побоища, обири и какво ли още не...
    Такива трябва смърт!!!
  • 11 бах маа му

    33 1 Отговор
    Бойко, Цецкооо...викате само "усещане" за корупция, инак я нЕма?!?!...Цялата "държава" е изгнила, а ти българино, продължавай да гласуваш за същите мафиоти!!! Аз скоро емигрирам от тая КОЧИНА!!!
  • 12 гнида

    31 0 Отговор
    Типично по български , шефът получава най-малко затвор !
  • 13 файъра

    29 0 Отговор
    На такива и 40 год. са малко!!!
  • 14 Гриш

    12 1 Отговор
    Тоя е от на Ради Ланица бандата
  • 15 КУЧЕ

    4 4 Отговор
    ТЪПА СТАТИЯ НИЩО НЕ РАЗБРАХ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 432

    40 1 Отговор
    4 години за наркотици. Вие сериозно ли бе?! В не една или две държави такива би ги чакало въжето!
  • 18 Иво

    17 0 Отговор
    само една дума за тоя ИЗРОД
  • 19 Незнаико

    12 1 Отговор
    До 11. За тези не са гласували Българи . Те са си купили гласовете от циганите. А се представят за Български политици. Предатели. Преди няколко години когато взривиха Руски самолет в Египет един украинец демонстрираше голяма радост в нета. Украинци нормални хора публикуваха адреса му в нета. Само след няколко часа го намериха заклан. Дори по украинската телевизия го нарекоха предател и следствието приключи.
  • 20 Незнаико

    7 2 Отговор
    До 11. За тези не са гласували Българи . Те са си купили гласовете от циганите. А се представят за Български политици. Предатели. Преди няколко години когато взривиха Руски самолет в Египет един украинец демонстрираше голяма радост в нета. Украинци нормални хора публикуваха адреса му в нета. Само след няколко часа го намериха заклан. Дори по украинската телевизия го нарекоха предател и следствието приключи.
  • 21 Дългия

    15 0 Отговор
    Еии то голяма присъда ще го пуснат сред две за добро поведение и всичко по старому . В Китай за търговия с наркотици е смърт, без право на обжалване.
  • 22 Радо ланчето пак добра работа

    11 1 Отговор
    Поредната конкуренция на Ради ланчето ,премахната с подкрепата на полиция и спец съд ! Една до ра работа на новия таки . Недосегамия Ради от Люлин !!!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кальо

    9 0 Отговор
    Щом доказано безработни трябва да плащат здравни и никой не го интересува от къде ще вземе пари ,защо Справедливия Ни Съд да се интересува от къде са хилядите на тези които още не е обявил за престъпници . Те са само следствени болни на 98% и ако платят би трябвало да се намеси НАП за да каже " Дай сега да видим от къде, как , колко и на каква работа си бил за да имаш парите .Съответно колко данъци и здравни си платил ". Та и най-големите мафиози лежат за данъци ,не за убийства и кражби като не могат да ги докажат. А парите са лесно проследими. Само този който тяба да ги търси ,да не ги търси за себе си както си заем за БГ-то. Тогава извършителя е на вън да "работи" отново за следващия адвокат ,прокурор,съдия и въобще да храни системата за сметка на обрани ,тровени с наркотици , убити и т.н.
  • 26 Експерт

    8 0 Отговор
    До батушката,вярвай ми,че ако попаднеш на гаргата или Иво пилето,не знам колко си як,но ще станеш от батушка,на какушка,за броени минутки,защото защото не е важно колко си як или т.п,какъвто всъщност си,а е важно колко си луд!

    Коментиран от #33

  • 27 реклама

    5 1 Отговор
    на гарги прозира от статията!Представете си ,че някой го кръстят орела или сокола,то съдът ще се подриска!Не могат да озаптят гаргата и ма.галският род гольовците , а ние чакаме да станем държава?!?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Фена

    4 0 Отговор
    Малко са !
  • 30 кенефистански прелести

    1 0 Отговор
    За 1,06 kg кокаин 3 години условно! За убийство на пешеходна пътека 3 години условно!
    В тая скапана държава е най-добре да си бандит и убиец, печелиш много и ти дават условни, няма такъв кенеф по Света, като Бълхаристанската тритория.
  • 31 Баси Държавата Бълхария

    1 0 Отговор
    Съд и прокуратура ли са да ги опишеш, само криминално проявени се разхождат по улиците майко мила!
  • 32 чиче

    1 0 Отговор
    При действащи закони този щеше да лежи до края на живота си
  • 33 Ежко

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Експерт":

    Ако Гаргата беше много добър, щеше да печели пари в октагона на ММА и то по-големи суми от продажбата на дрога. Много яки, много здрави и защо тогава нападат на групи по 4-5?!?Важното е да са повече, а противника - задължително по-слаб! Знаеш ли как се наричат такива?!? Боклуци се наричат! Ако се сумираха присъдите много бързо щяхме да се изчистим от подобни отрепки и по-добре да живеем! Накрая ще се пръкне някой политик /диктатор/ дето няма да им зачита правата на подобни Гарги, Пилета и т.н. и за 2 седмици ще реши проблема.....Натам отиват нещата.

    Коментиран от #35

  • 34 Седящият Бик

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Материалстан":

    Ми и ти да се тъпчеш със стероиди всеки ден ще замязаш на кентавър ! Само дето не е умен като кентавър , а почти като бик !
  • 35 Бг Дупетат

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ежко":

    Надай се Ежко ! Мутрите в България са създадени от политиците ни и ще изчезнат само ако изчезне причината за съществуването им !
  • 36 гощо

    0 0 Отговор
    Най обикновен провинциален малоумник наблъскан с анаболи и превърнал и малкото си мозък в мускули!