Last news in Fakti

7 Май, 2019 12:50 9 898 18

Убиец на студента Стоян Балтов на свобода в Южна Африка

  • стоян балтов-
  • вили георгиев

Вторият беглец Светлозар Стоилов никога не е бил в ареста

Убиец на студента Стоян Балтов на свобода в Южна Африка - 1
Снимка: БГНЕС

Вместо да излежава присъдата си у нас, един от убийците на студента Стоян Балтов е на свобода в Южна Африка, научи TrafficNews. Задържаният на 17 август миналата година в Порт Елизабет Вили Георгиев трябваше да бъде екстрадиран в България. В момента обаче той е с най-леката мярка за неотклонение „подписка”, което означава, че може отново да изчезне.

30-годишният Георгиев е осъден на 18 години затвор при първоначален строг режим, също както и съучастниците му в зверското убийство Светлозар Стоилов и Александър Данаилов. Присъдите на тримата бяха произнесени през 2014 г. от Върховния касационен съд (ВКС), шест години след престъплението. Вили Георгиев и Светлозар Стоилов обаче не бяха открити на адресите си и бяха обявени за общо национално издирване. Тогава вътрешният министър Веселин Вучков коментира, че „МВР трябва да поеме чужда вина“.

19-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше убит на 5 декември 2008 година пред дискотека „Амнезия” в Студентски град в София. С двама свои приятели, той си тръгва от заведението, когато е пресрещнат от пияната компания на убийците. След 11 жестоки удари по главата и тялото Стоян издъхва мъчително от много тежка черепно-мозъчна травма.

Делото приключи на първа инстанция чак през лятото на 2013-а година, а на последна инстанция – година по-късно.

В затвора изтърпява присъда вече пета година единствено Александър Данаилов. През 2017 г. разследващите успяха да уловят следите на другия осъден за убийството Вили Георгиев. Той беше открит в Република Южна Африка. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров изпрати молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на африканската държава. Делото бе разгледано на 20 август 2018 г. от съда в Порт Елизабет. На него се очакваше да бъде издадена заповедта за екстрадиране.

Това обаче не се случва близо година по-късно. Още преди Стоилов и Георгиев да избягат, от семейството на Стоян Балтов на няколко пъти предупредиха институциите и медиите, че това ще се случи. Никой обаче не ги чу. Братът на убития студент – Борислав Балтов, коментира, че бягството на двамата не е по невнимание и небрежност, а заради нежелание те да изтърпят наказанията си.

Вторият беглец Светлозар Стоилов никога не е бил в ареста. Софийска градска прокуратура още в началото на процеса му наложи първоначална мярка за неотклонение „парична гаранция”, което го остави на свобода до внасянето на делото в съда. Засега не е ясно къде се укрива Стоилов.

„Почти не вярваме, че 11 години след престъплението ще дочакаме справедливост и виновните ще изтърпят заслужените наказания. Първо, защото присъдите не са такива, каквито би трябвало да бъдат за убийство. И тримата получиха 18 години. А за опит за подкуп на бившия кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева сега ѝ дадоха 20 години затвор. Институциите демонстрираха, че не желаят убийците на брат ми да бъдат наказани“, казва Борислав Балтов.

Убийство за удоволствие, за което почти няма наказани. Така Борислав Балтов коментира побоят до смърт на брат му, който през 2008 г. предизвика многохилядни протести на студенти в София.

Сега въпросът е ще има ли изобщо възмездие за бруталното убийство, което потресе България.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    78 3 Отговор
    "Държава" на абсурдите. Ако убиеш те оставят да избягаш а за подкуп несподелен с Вожда 20 години.
  • 2 Гост

    58 2 Отговор
    Правосъдие по български. Подаваш сигнал срещу подкупен съдия, те го повишават. Българите сами ще си затрият държавата, не Сорос, не Русофилите - Българското племе.
  • 3 Антон

    37 0 Отговор
    Отново се опитват да ни манипулират видите ли че съда в юар е лошия и не ни го връща. Този може единствено да бъде екстрадиран от юар само ако направи някаква яка поразия там, демек престъпление на тяхна територия, с което да принуди съда им да го върне. Ако е кротък като агънце няма да ни го върнат никога. А какво се случва с другото говедо убиец, което уби ученик в борисовата градина, и цялата полиция го покриваше, докато същите уноформени дебелаци ни обяснявахаче обикалят всички училиша в София и ще го открият. Тогава и един главен секратар си подаде оставката защото случая засмърдя на чадъри. Не е лошо журналистите и там да рвзръчкат да видим какво се случва.
  • 4 dragula

    33 0 Отговор
    При трима извършители един си изтърпява наказанието, а другите двама се укриват. Ако и когато бъдат заловени, ще лежат колкото този, който не се укривал. Това е несправедливо и трябва да им се увеличават присъдите пропорционално на времето, през което са се укривали.
  • 5 Ето защо

    27 0 Отговор
    Не от диващина и необразованост хората вземат нещата в свои ръце

    Коментиран от #12

  • 6 Гост

    24 2 Отговор
    България бизнес щяла да развива, предприемачество един вид видиш ли, иновативност. Абе хората мрат пред болниците като кучета, всеки гледа да не го затрият, че ще види справедливост през крив бойков макарон. Аре Б.Б. като е толкова отворен да ходи да разпореди на ЮАР да върнат престъпника. Затова, като поотраснат децата вън от България - задължително.
  • 7 Студент

    36 1 Отговор
    Единствената страна на планетата, в която корупцията се наказва с по-голяма присъда от убийство
  • 8 Абе какъв им е етносът

    7 7 Отговор
    Пак ли роми?
  • 9 Госあ

    30 1 Отговор
    Тоя неква рода няма ли ? Аз ако съм баща,ще ги изтребя до крак всички и аз ще отида в ЮАР. Може и да довърша.
  • 10 Бай Благой

    21 0 Отговор
    Е*ахти държавата.

    Коментиран от #11

  • 11 Чичо

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Благой":

    Недей, бе. Ще си лепнеш некой болест. Пр това здравеопазване .....
  • 12 Прилика

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ето защо":

    Значе и българите могат като ромите !

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Сиганина

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Прилика":

    Ами!Жалки имитатори са.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Евро реалист

    2 1 Отговор
    Те Цецо крадеца пета година не могат да го върнат, та някакво келеме
  • 17 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Ако бях на мястото на брата на убития отдавна да съм свършил работата ... и не защото присъдите са малки напротив адекватни са а защото са избягали от вината си, не я съзнават... българите трябва да имаме повече достойство в личните си дела . Като има горещи картофи трябва някой да ги вади. ЮАР е добра държава да избягаш след като се осереш но пък има ужасна престъпност , съвсем не случайно а именно заради това че трудно се екстардират такива келеши. Всякакви криминални типове от запад се е скатали там. НО в тарапаната от убийства ( мисля че имат към 20-30 пъти повече убийства от БГ ) още един отсрелян келеш няма да се рабере почти ...
  • 18 Хасан4о

    2 0 Отговор
    Всичко ще си дойде на мястото когато ореват орталъка след пребит или убит съдия ,адвокат или квото и да е от " съдебната система " . А те наще почнаха от старците в селата и махалите ,през горските и сега са заети с полиция и военни да "оправят" . Но им се услажда и интересите след рязкото забогатяване за което няма кой да пита защото не смее да влезе в махалата ,ще доведат и до следващите в държавата -съдебни служители и политици. Те като вземат да страдат обаче ще е 1 милион администрация , 1000 политци и 3 милиона цигани. Дали ще има малцинство от 500 000 българи да бачкат не е сигурно . Та ЮАР през апартейда е мечта за някои български политици милионерчета ,ама не мислят какво ще ги изненада. Шепа принцове сред милиони цигани - това сънуват ,ама сиганина е по-долен и от афро ,щото ходи по Европата и знае гяволиите. Има си и комитети и НПО та плюс продажни политици и адвокати. Тези две българчета що да не избягат ? Да не са по-прости или по-бедни от нас. Не -мама и тати имат пари , а те са били " студенти". Ми отишли са там да си доучат ,бе....