Last news in Fakti

8 Май, 2012 14:11 2 829 0

Трима крадат корабна котва

  • котва-
  • корабна котва-
  • трима-
  • ахтопол-
  • крадат
Трима крадат корабна котва - 1
Снимки: МВР

Гранични полицаи от ГПУ-Царево задържаха трима мъже при опит за кражба на корабна котва, съобщиха от пресцентъра на МВР. Котвата е принадлежала на кораб, потънал в Ахтополския залив.

Вчера към 16 часа граничен полицейски наряд, обхождащ северния плаж на Ахтопол забелязал на около 30 м от брега рибарска лодка с двама души в нея и мъж с водолазен костюм във водата. Граничните полицаи им разпоредили да излязат на брега и да представят документи за извършваната дейност.

Установена е самоличността на тримата мъже – К.Я./26 г./, С.Д./35 г./ и Т.Д./30 г./, всичките от Ахтопол. Те заявили, че изваждат корабна котва по указание на уредник на музей в Ахтопол, но не представили никакви документи. На плажа бил установен автомобил „Лада Нива” с ремарке, с който щяла да бъде прекарана котвата. Тримата мъже, плавателното средство и колата са задържани.

Установено е, че 26-годишният К. Я. е задържан за трети път за подобна дейност от граничните полицаи. През ноември 2010 г. бил задържан за кражба на метални отломки от същия потънал в Ахтополския залив кораб. През януари 2012 г. бил задържан за кражба на метал за скрап от кораба „Сани”, потънал през 2001 г. северно от с. Резово.

Уредникът на този музей, който по предварителна информация е частна колекция, заявил по-късно пред граничните полицаи, че е дал такова разпореждане на тримата рибари, но също не представил нужните документи.

Уведомена е районната прокуратура. В ГПУ-Царево е образувано досъдебно производство по чл. 195 от НК, работата по случая продължава. Предстои изваждането на котвата, след което ще бъде установено дали тя има културно-историческа стойност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА