Last news in Fakti

10 Май, 2012 20:51 5 383 6

Цветан Цветанов: Задържан е синът на Гриша Ганчев

  • захар

При специализирана полицейска операция е задържан тарторът на групата по източване на ДДС в сектор захар. В групата е и синът на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил.

Да, задържан е синът на Гриша Ганчев, потвърди пред БНТ вътрешният министър Цветан Цветанов. Той уточни, че са задържани служители на "Литекс комерс" - изпълнителен директор, има служители, които са извършвали определените операции, които са свързани с количествата захар, които са влизали на територията на страната. Има над 15 адреса, които се проверяват и са обезпечени на територията на страната. В момента колегите са иззели необходимите документи, които са съотносими към схемите за правенето на тези действия, каза още Цветанов.

Служители на ГДБОП и НАП неутрализираха организирана престъпна група, ощетила държавата с милиони лева от невнесени данъчни задължения. При специализирана полицейска операция е задържан тарторът на групата по източване на ДДС в сектор захар. Съвместната операция е реализирана днес под ръководството на Специализираната прокуратура. Целта е била разкриването и документирането на схема, създадена от организирана престъпна група за избягване на данъчни задължения в особено големи размери и пране на пари. Извършени са претърсвания на 15 жилища и офиси в София и в страната откъдето са иззети компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи.

По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци. Захарта се доставя от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня. Плащанията на фирмите купувачи се извършва единствено и само по банков път. Постъпилите средства, които са в порядъка между 40 и 130 хиляди на ден се теглят в брой на каса още в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец. Следва връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството - доставчик, потвърждаване на приведените по банков път средства и искане камионите на фирмите получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката. Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурират само отделни доставки /на всеки 10-12 камиона, се осчетоводяват 1-2/, като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София.

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т. нар. "липсващи търговци".

С цел да се прикрие престъпната дейност спедицията на стоката от складовете на заводите до крайния получател се е извършвала чрез "курсове на черно" - управителят намирал транспортни фирми, разполагащи с големи камиони и договарял с тях да не фактурират извършваната услуга. Разследващите установили, че всичко на пръв поглед било напълно легално – при всеки превоз били изготвяни необходимите документи – фактури, товарителници, които отразяват реално транспортираната стока. Така при евентуална проверка на товара количествата напълно кореспондират с отразеното в документацията. При пристигане на стоката обаче изготвените документи били унищожавани.

В хода на разследването е установено, че в края на месец март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма. За периода от края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв. , от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар.

Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил /Украйна/. Идеята била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар те възнамерявали регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.

На този етап в поделенията на МВР са задържани петима за срок от 24 часа. В момента служителите на ГДБОП извършват проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 321, във връзка с чл. 255 от НК.

Финансовият министър Симеон Дянков потвърди, че от тази сутрин върви акция за излавяне на ДДС измамници главно от страна на НАП и след двугодишна анализаторска работа има конкретен резултат - става дума за проверка на над 20 свързани фирми и за голям, добре известен български бизнесмен, без да споменава конкретно името на Гриша Ганчев, припомня БГНЕС.

По първоначални преценки на дирекциите в НАП по този начин ДДС измамите в този сектор или ще изчезнат, или поне ще се намалят с огромен процент, добави финансовият министър. Дянков съобщи, че специализираните институции днес ще оповестят подробна информация по резултатите от тези проверки - имена на фирми, задържани хора и количества в Северна България. Финансовият министър бе категоричен, че един от секторите с най-масирано източване на ДДС е именно захарния бизнес – години наред е имало доклади за системни нарушения. Годишно от ДДС измами само в сектор захар загубите на държавата са между 140-200 млн. лева, каза вицепремиерът.

ДДС в захарния сектор у нас се точи от пловдивски, карнобатски и софийски фирми, аз не се притеснявам от проверката на НАП, това съобщи пък бизнесменът Гриша Ганчев. Негови фирми в захарния сектор бяха проверени от екипи на приходната агенция и сектор "Борба с организираната престъпност". "Дойдоха хората от БОП, ние приветстваме тяхната акция. Провериха фирмата, взеха документите, които са им необходими, ние сме им съдействали, разпитаха наши директори, които също са им съдействали, дадохме нужната документация и продължаваме както си му е редът", каза Ганчев.

И продължи: "Откъде да го укрием това ДДС, като ние сме производители на захар, защото тук стават някакви разминавания. Производителите на захарта получават суровина, която на входа митницата я обмитява и продължават напред парите. Няма как корабът да прехвръкне като врабче през границата. Митните сборове се събират още на митницата, докато той търси вътрешнообщностни доставки, които са от разни крадци на ДДС тук и са известни на всички... От Гърция, от Румъния, от Унгария, от Полша вземат, купуват, карат захар тук, циганските фирми, пловдивските, които са по един лев, през тях ги въртят, продават на вериги и точат ДДС-то и го крадат от бюджета, това е цялата истина", каза Ганчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Червенков

    2 0 Отговор
    dali ste se izmukne
  • 2 ВИП АМГ

    2 0 Отговор
    koi kakvoto si e nadrobil tova shte sarba
  • 3 realnia

    2 2 Отговор
    ето защо цената на захарта скача, Гришата ни е.ава, така както яко ни нае.а с петрола и долара при ЖАН
  • 4 Пламен

    1 0 Отговор
    А забелязахте ли какъв е джипа на Полицията в репортажа на бтв? Ами Great Wall - мейд ин Ловеч. Дали е купен или пък е дариение ..?
  • 5 перла - 05

    1 0 Отговор
    Човека привлякъл 80 млн. инвестиции, ПЪК ВИ ТОЧИ по 200 МЛН. ......... ха ха ха
    Фабриката в Ловеч е за да си превърта тези 200 млн., разбрахте ли сега, ква е истинската причина да сглобяваме ктайските курници.:)
    Ше се сетите вий ама все тая....
  • 6 КРАЛИ МАРКО1

    0 0 Отговор
    сега всички ще се разболеян от разни болести КОГАТО ХАРЧАТ МИЛИОНИ ЧУЖДИ ПАРИ И КАРАТ ПОСЛЕДЕН МОДЕЛ ДЖИПОВЕ НИЩО ИМ НЯМА НАРОДЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!