Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Делото срещу Марто Дебелия приключи, разкриха цялата схема

Разкриха участието на полицейските инспектори

Публикувана: 6 Юли, 2019 12:51
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2793
Делото срещу Марто Дебелия приключи, разкриха цялата схема
Акцията, при която Марто Дебелия бе задържан Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

В Окръжен съд приключи делото срещу благоевградския сутеньор Мартин Филипов-Дебелия и двамата бивши полицаи Стефан Филипов и Петър Кънев, които обжалваха осъдителните си присъди. Дали ще има промяна в размера на наложените им на първа инстанция наказания, или делото ще бъде върнато за ново разглеждане, ще стане ясно най-рано след месец.

Тогава изтича законовият срок, в който окръжният съдия Иво Харамлийски ще обяви решението си. Оправдателни присъди не се очертават, тъй като те се обявяват в открито съдебно заседание – след приключване на делото, което не се случи, припомниха магистрати, пише struma.bg.

Иначе миналата година състав на Районен съд – Благоевград призна и тримата за виновни. Марто Дебелия бе осъден на 12 години затвор и глоба от 375 000 лв. по обвинение за трафик на 7 жени с цел сексуална експлоатация. Той бе признат за виновен, че в периода 19.12.2015 г. – 31.05.2016 г. в Благоевград на различни места – в хотел “Рио”, в квартири на ул. “Полк. Чамишки” и в кв. “Еленово”, е принудил 7 жени да проституират – било чрез принуда и заплахи, било чрез облаги, като им осигурявал клиенти и обещавал да си поделят парсата наполовина, и осигурявал охрана и полицейска закрила от ОД на МВР – Благоевград.

Двамата експолицаи, които бяха обвинени за покровители на Марто Дебелия, получиха условни присъди. Бившият квартален инспектор в ж.к. “Запад” Стефан Филипов бе осъден на 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок, а бившият зам.-шеф на РЗБОП Петър Кънев – на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок. Съдът остави в сила мярката “задържане под стража” на Марто Дебелия и отмени паричните гаранции и забраните за напускане на страната на Стефан Филипов и Петър Кънев.

Присъдата бе постановена от районния съдия Екатерина Николова година след началото на делото, което се гледа по съкратеното следствие при закрити врати заради използваните специални разузнавателни средства.

Наказателният процес стартира в Районен съд – Благоевград на 25 април 2017 г. Първоначално защитата на Марто Дебелия поиска споразумение, но до сделка не се стигна, тъй като предложението на държавния обвинител – 10 години затвор, не бе прието.

На първото заседание само 5 от жените предявиха иск срещу Марто Дебелия за униженията, на които са били подложени, в общ размер на 190 000 лв. Тогава перничанката Вероника Н., носителка на наградата “Мис Силикон”, не беше дошла на процеса, а друга се отказа от иск срещу сводника, като му хвърляше приятелски погледи от залата и се провикна, че го обича.

Най-много пари – 100 000 лв., поиска софиянка, която има дете от него и при ареста му заяви, че тя прави секс за пари по своя воля, а Марто бил най-добрият човек на света, но няколко месеца по-късно тя се обърна срещу него и поиска обезщетение за претърпените душевни болки и страдания.

Д. Д. претендираше за 20 000 лв., по 10 000 лв. поискаха Д. М. и Т. Т., и 30 000 лв. – Б. Б. Жените свидетелстваха срещу Марто Дебелия и на делото срещу него за притежание на 0,04 г кокаин, открит в хотелската стая при ареста му. Заради отправени заплахи към Д. Д. ѝ бе осигурена 24-часова полицейска закрила. Тя идваше и в съда, придружавана от цивилен полицай. Защита поиска и жената, която има дете от Марто, след като бившият ѝ възлюбен я притеснявал по телефона от затвора.

Надзирателите от Бобовдолския затвор намериха телефон в килията на благоевградския сводник Мартин Филипов след оплакване на свидетелка по делото за наркотици, заради което бе наказан с лишаване от свиждане за известно време. При проверката е установено, че той се свързал от затвора с Иван Методиев, който бе напуснал страната, но впоследствие бе задържан с европейска заповед за арест по разследването за сводницата Елмас, в чиито бардаци в Кипър бе попаднала жената.

Заради страх от отмъщение свидетелка избяга в чужбина и не пожела да даде адреса си, за да бъде призована. Марто Дебелия бе признат за виновен, че е принуждавал 7-те жени да проституират, като за 6 от случаите бе осъден на 12 години затвор и глоба от 60 000 лв. Само по отношение на Д.М. той бе осъден на 6 години затвор и глоба от 15 000 лв., понеже опитът му да я склони да проституира бил неуспешен, тъй като жената подала жалба в полицията.

На камък ударил и опитът му да накара Т.Т. стане проститутка, която също подала жалба в полицията, за което също бе осъден на 12 г. затвор и 60 000 лв., тъй като престъплението останало недовършено по независещи от него причини. Той бе признат за невинен само поради недоказаност на обвинението, че откарал с лекия си автомобил БМВ едно от момичетата – Б.Б., до хотел “Рио”, като я взел насила от стаята на друг хотел.

За престъпленията, които извършил при условията на опасен рецидив, тъй като е осъждан за трафик на жени във Франция, той ще понесе едно общо наказание от 12 години строг затвор и глоба от 375 000 лв. Сводникът бе осъден да изплати обезщетение от 155 000 лв. на пет от пострадалите жени, които предявиха граждански искове срещу него. Присъдата бе качена в официално съобщение на сайта на Главна прокуратура, в което бяха изнесени данни от обвинителния акт, разкриващи хронологията на действие на полицейския чадър над сводника.

Разработката на отдел “Вътрешна сигурност” и Районна прокуратура започва след доклад на съвестен полицейски служител до началника на 1 РУП – Благоевград Емил Секулов (бивш шеф на РЗБОП) малко преди да се пенсионира. Двамата полицаи Ст. Филипов и П. Кънев са заковани с помощта на специални разузнавателни средства и след ареста им на 1 юни 2016 г., на брифинга, даден от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, зам.-директорът на отдел “Вътрешна сигурност” сравни двамата полицаи с персонажи от филма “Адвокат на дявола”.

44-годишният експолицай Стефан Филипов е обвинен, че осуетил наказателно преследване спрямо Марто Дебелия, като скрил в дървен шкаф жалба, подадена през септември 2015 г. от една от потърпевшите жени – С.Г. Към жалбата били предоставени и медицинско удостоверение, и снимки за получени телесни наранявания, които получила заради отказ да осъществи полов акт със сводника.

Вместо да изпълни задълженията си по служба и да предприеме действия по отработване на сигнала, полицаят не само че не го е регистрирал, а скрил предоставените му от пострадалата жена документи. Не след дълго той отново се срещнал с нея и започнал да я убеждава да оттегли жалбата си (която впрочем не била дори регистрирана), тъй като по негови думи въпросното лице “има много пари, ще си хване адвокат от София, ще си оправи нещата и ще я съсипе”.

С.Г. осъзнала, че няма да получи дължимото ѝ отношение и защита като пострадало лице, и че Мартин Филипов е покровителстван от полицейския инспектор. През следващите месеци сутеньорът набирал и настанявал в квартира и в хотелски комплекс в Благоевград лица от женски пол с цел използване за развратни действия – предлагане и предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане – проституция. За целта той прилагал различни похвати – от психическо въздействие до физическо насилие, отправяне на заплахи, закани за саморазправа, мотивиране и обещаване на облаги, демонстрация на близост и закрила от страна на полицейски служители.

Сводникът експлоатирал пострадалите жени, поддържал и плащал обяви за предоставените от тях сексуални услуги, осигурявал им клиенти, изцяло ги контролирал. Той принуждавал жените да работят за него денонощно, като следвало да му дават половината от заработеното. Имало случаи на бягство на няколко момичета, но всеки път те били намирани и насилствено връщани да проституират.

Към април 2016 г. в 1 РУП – Благоевград срещу Мартин Филипов постъпили жалби от жени за склоняване от него да проституират и отправяне на закани и заплахи. Пострадалите поискали намеса и защита от страна на полицията. Полицай Филипов в кръга на службата си разбрал за депозираните жалби и направил ксерокопия на документи, свързани с тях. Той се срещнал с Мартин Филипов и не само го информирал подробно за подадените срещу него жалби, но и му предоставил копията с уговорка, след като се запознае със съдържанието им, да ги изгори.

Сводникът поискал от полицая да използва служебното си положение, за да не се образува наказателно производство срещу него, като обещал да го “почерпи”. На няколко пъти през периода полицейският инспектор ползвал безплатно сексуални услуги от жена, проституираща за Марто Дебелия.

През март 2016 г. сводникът заплашил със саморазправа друга пострадала от него жена – Т.Т. Той ѝ заявил, че знае за подадената от нея жалба, като ѝ показал копие на документа и настоял да я оттегли, като я убедил, че има сериозни и близки контакти в полицията, поради което срещу него няма да се образува наказателно производство. За целта Мартин Филипов я срещнал със Стефан Филипов.

Полицейският служител знаел, че момичето е склонявано да проституира противно на волята ѝ. В нарушение на службата, във вреда на МВР и на пострадалата от престъпление той собственоръчно написал на носения от него бял лист текста на молба за оттегляне на жалбата, която тя трябвало да препише и да внесе в деловодството на 1 РУП – Благоевград. При тази среща между криминално проявения мъж и полицейския служител безпомощната жена се убедила, че незаконната дейност на сводника се протежира от МВР, поради което изпълнила дадените ѝ указания.

Докато била в деловодството, жената била видимо притеснена, което било забелязано от инспектор в полицейското управление. Той се поинтересувал за причината, поради която тя оттегля жалбата си. Въпреки че първоначално жената се притеснявала да сподели истината, в хода на разговора тя му разказала всичко. Случаят бил докладван на началника на 1 РУП – Благоевград. С оглед данните за престъпление по служба била възложена дисциплинарна проверка, а впоследствие образувано наказателно производство.

Стефан Филипов продължавал да нарушава полицейските си задължения, като предупреждавал лица от криминалния контингент за проверки, срещал се с тях, в нарушение на закона съхранявал лични документи на граждани. След като Мартин Филипов получил призовка за явяване в РУП за даване на обяснения по случая, той се свързал с бопаджията Петър Кънев за изясняване на причините, както и да го помоли да въздейства в качеството му на полицейски служител на Т. да оттегли подадената от нея жалба.

В тази връзка била проведена среща, на която бопаджията ѝ обяснил, че Мартин Филипов трябва да бъде оставен на мира, защото “малко бил лежал по затворите, та още ще се занимават с него”. Той също така извикал адвокат, който уверил жената, че за нея няма да има негативни последици, свързани с ангажиране на наказателна отговорност за лъжесвидетелстване. Впоследствие той се срещнал с нея и я уговорил да оттегли жалбата си срещу Мартин Филипов, тъй като щяла да има проблеми със сводника, който разполагал с много пари.

По обвинението за скритата жалба на С.Г. Стефан Филипов бе оправдан, тъй като потърпевшата жена не пожела да бъде разпитана като свидетел и избяга от страх в чужбина. Той бе признат за виновен за това, че на 15 април 2016 г. уговорил Т.Т. да оттегли жалбата си срещу Марто Дебелия, като ѝ написал собственоръчно как да стане това, както и че ѝ показал жалбата на Марто Дебелия, което е издаване на служебна тайна. Стефан Филипов получи общо наказание от 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Бившият зам.-шеф на БОП – Благоевград Петър Кънев бе осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок за осуетяване на наказателно преследване срещу сводника, като се срещнал лично с Т.Т. в кафенето до художествената галерия и я убедил да оттегли жалбата си срещу Марто Дебелия, като я свързал с благоевградски адвокат.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Aaaaaa
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Мале мале условни..... така не се гради морал в обществото

Оценка:
-1 +17

Рибата мирише от главата
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Във всеки град има по няколко като дебелия, дето изхранват полицейски семейства! А обикновения гражданин, кучета го яли!

Оценка:
-0 +15

9876
(гост)

Неутрално
3 Отговор
0.04 грама коко? Как го изтеглихте? Луда работа.

Оценка:
-2 +4

399
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Във всяка схема има замесен поне 1 полицай. Това и децата го знаят.

Оценка:
-0 +8

Мдааа
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Я ми обяснете Вие ''журналистите'' , такава голяма и много дълга статия, това направо си е роман , а за починалото момченце което не дочака белодробната трансплантация статията , статията беше от 10 изречения , ЗАЩО СТЕ ТАКИВА ЛЕШОЯДИ ???
ОТГОВОРЕТЕ МИ ?

Оценка:
-0 +5

Анонимен
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Естествено че условни. Нали родната полиция е за месечна. А за същото има и да лежат в затвора. Платили са си и това е. Може и на протест да идат сега за по високи заплати.

Оценка:
-0 +4

sad
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Публикувано във факти.бг: Двамата експолицаи, които бяха обвинени за покровители на Марто Дебелия, получиха условни присъди.


хахах няма такава държава

Оценка:
-0 +6

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Александър Лукашенко
Куриозната ситуация се случи преди среща на високо равнище между президентите на Беларус и Русия
Президентът на Беларус Лукашенко се обърна към руския президент с „Дмитрий Анатолиевич“. Путин прие грешката шеговито и отговори: „Говорите правилно, парите са си там"

Още бисери