Last news in Fakti

29 Юли, 2019 15:12 2 503 6

Бивш затворник спечели дело за закуска

  • самораново-
  • закуска-
  • затворник

Общият размер на обезщетението възлиза на 640,00 лв.

Бивш затворник спечели дело за закуска - 1
Снимката е илюстративна

Второ дело срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” спечели бивш затворник. Искът му е за заплащане на обезщетение в размер на 60 000 лв. Той претърпял неимуществени вреди от "нечовешко отношение" на администрацията в затворническото общежитие в Самораново към затвора в Бобов дол, застрашаващо здравето и сигурността му, довело до "притеснение, унижение и депресия". Причината е лишаване от храна за закуска, а искът бе уважен частично.

В молбата си до Административен съд – Кюстендил ищецът конкретизира датите, на които не е получил закуска и вечеря, докато е работил като пазач. В представено писмено становище на Главна дирекция обаче се твърди, че той се е отказвал да се храни по собствено желание, тъй като искал да отслабне.

От структурата са категорични, че е била осигурена храна от склада в затворническото общежитие за времето на целия престой като пазач в почивна база. Съдебното досие показва, че мъжът е изтърпявал наказание „лишаване от свобода” от 2012 година, за добро поведение е преместен в затворническото общежитие, а след това през 2012 година е освободен предсрочно.

В показания пред съда като свидетел затворник сочи, че предоставянето на храна на лишени от свобода, работещи на външни обекти, става веднъж седмично или веднъж месечно, като храната се давала лично или се изпраща чрез служители на затворническото общежитие до обекта. Така се е процедирало и с него. Последният е разполагал със собствени пари и с храната, получавана от общежитието, е хранил животните.

Съдия Галина Стойчева обаче бе категорична, че събраните доказателства установяват допуснато нарушение по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/.

По делото е доказано нарушение, изразяващо се в лишаване от храна на мъжа и през м. март 2017 г., когато е работил като пазач.

„Съдът счита че през м. март 2017 г. администрацията на затворническото общежитие не е осигурила на ищеца хранителни продукти, които да обезпечат нормалното му изхранване. За разлика от други месеци, през месец март 2017 г. е издадено само едно искане № 74/ 10.03.2017г., видно от което за обекта са отпуснати 15 броя яйца и 1 кг кренвирши. Касае се за храни, които са крайно недостатъчни в количествено отношение за задоволяване на обичайните хранителни потребности на всеки човек в рамките на един месец”, записа в мотивите си магистратът от Административния съд в Кюстендил.

С това си бездействие администрацията не е изпълнила задълженията си за създаване на условия за изтърпяване на наказанието от лишените от свобода с оглед недопускане неблагоприятно засягане на личността и накърняване на човешкото им достойнство. Магистратите изчислиха размер на дължимото обезщетение от 140 лв., или по 20 лв. за всяка от датите, в които затворникът не е имал възможност да закуси, обядва или вечеря, както и в размер на 500 лв. за м. март 2017 г., когато не са му предоставени хранителни продукти по време на работата му на обекта. Така общият размер на обезщетението възлиза на 640,00 лв.

В полза на ищеца съдът присъди деловодни разноски, които включват платена държавна такса от 10 лв. и адвокатско възнаграждение в размер на 25 лв.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не знам

    5 2 Отговор
    като фалират и затворите от заведени такива дела какво ще правят обикновените хора. Сигурно ще започне масово самораздаване на правосъдие
  • 2 КАНДИДАТ ЗАТВОРНИК

    3 4 Отговор
    Айде стига бе! Детето ми закусва вкъщи , носи сандвич за училище и по някой плод, когато има + 2 лв. за всеки случай. По тая логика или трябва да си направя детето престъпник, съответно затворник, или да ходя и аз в затвора, защото храната ми е гарантирана, та тъкмо ще се възползвам от средствата, дето редовно плащам като съвестен данъкоплатец.
  • 3 гост

    2 5 Отговор
    съгласен съм че не е редно да се гаврят със затворниците, но първо да се каже този субект защо е в затвора, след това като разберем какви ангажименти има той към страната да пристъпим и към ангажиментите от страната към него...
  • 4 Ванко 1

    1 1 Отговор
    Аз ще съдя затвора за дето администрацията ми попречи на една доставка бело и така пропуснах доза...
  • 5 kolio99

    5 2 Отговор
    Затворник работи като пазач.... на затворници ли, на банка ли.... 😁

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "kolio99":

    Не си мисли че всички затворници са извършили умишлено престъпление!На всеки може да се случи!!