Last news in Fakti

30 Юли, 2019 09:41 4 795 14

Откриха масов гроб със 140 т. норки край Сливен

  • норка-
  • боров-
  • боров дол

Там са изхвърлени над 40 камиона с одрани животни

Откриха масов гроб със 140 т. норки край Сливен - 1

Тонове животински отпадъци са изхвърлени в рудници до сливенското село Боров дол.

Вместо да бъдат извозвани до екарисаж, животните са заравяни в земята, близо до река и минерални извори. По пътя над село Боров дол минават камиони и тежка техника за близките рудници. Оказва се, обаче, че в последните месеци тук са минавали и камиони, натоварени със животински трупове.

Всички институции са на крак, но официалната информация е оскъдна. Според прокуратурата в Сливен става дума за големи количества животни, вероятно норки. По информация на бТВ количеството е над сто тона. Взети са проби, които ще покажат дали има зараза, която е опасна за хората.

Сигналът към полицията и прокуратурата е подаден в петък. Проверката разкрива тонове животински отпадъци, заровени край рудниците над село Боров дол. „Имаме такъв един комбиниран багер наш,изпратили са го колегите,разкопали са на няколко места и са ги намерили. Трупове, вътрешности, цели животни, всички са загробени там. Норки, белки, нещо от този род, само кожите са взети", разказва кметът на община Твърдица Атанас Атанасов.

Според него там са изхвърлени над 40 камиона с одрани животни. „Между 120 и 140 тона, нещо много голямо”, казва Атанасов, според когото няма начин това да стане за ден или за два и за него лично е организиран процес, който продължава от месеци: „Някъде се коли, дере се животното, отива и се заравя там".

Свидетел на шокиращото откритие е кметът на Боров дол Георги Георгиев. Отказва да ни заведе на мястото, защото теренът бил частен. Разкрива, че концесионер е "Мининвест" с управител Стефан Башалов.

До рудниците високо в планината води черен път. Управителят на фирмата Стефан Башалов отрича на техен терен да има проверка. „Няма такова нещо, не знам кой ви го е подал този сигнал. Става въпрос за друго място", заявява Башалов, според когото „не са идвали”. За разлика от работниците, един от които казва друго.

А в Боров дол са притеснени. „Как няма да са притеснени, като говорим за африканска чума, в същото време някаква епидемия може да плъзне, нещо друго. Водите слизат към селото, към реката", споделя местният жител Стоян Зинов.

По случая е образувано досъдебно производство. Тепърва ще се уточнява кой е извършител на престъплението и дали загробването е станало със знанието на концесионера.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петко

    46 4 Отговор
    Заради тия скапани пари ще се самоонищожим, питам се винаги ли сме били толкова калпави...

    Коментиран от #8, #12

  • 2 Йосарян

    8 6 Отговор
    Атанасова ВИЖ СИ ЗАГЛАВИЕТО! КРАЙ Е КРАЯТ НА НАЧАЛОТО НА КРАЯТ, СЪС КРАВАЙ!
  • 3 Съдията Дред

    19 1 Отговор
    Башлов е замесен в незаконното гробище! Гнусна история с гнусни хора!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Олимпийска надежда

    26 0 Отговор
    Ковачки мъкне боклука на Италия, тия закопават 140 т мърша, чума по хората ще тръгне вече!
  • 6 ЧУДЯ СЕ

    17 1 Отговор
    Интересно е къде са кожите, защото по едно време и у нас бяха открити незаконни ферми за такива животни. Но е неоспоримо,че заради лакомията и простотията на някои индивиди, скоро и ние ще изчезнем.
  • 7 ЧУДЯ СЕ

    20 1 Отговор
    И да допълня–ако кожите са български, как така са изнесени през границата? Ако отпадъците са чужди, как така са влезли през границата? Цялата тая работа направо вони, но не от труповете на животните, ама парите не миришат, нали?
  • 8 Шляхтиц

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петко":

    Ако ми позволиш да изразя своето скромно мнение, станахме такива при демокрацията. По време на диктатурата всички бяхме еднакво добронамерени, възпитани, дисциплинирани, всички, дори и всички цигани работеха и имаха поне основно образование. СЕГА.................. .
  • 9 Лазар

    18 0 Отговор
    Чудно ми е как в такава малка и бедна и нещастна България може да има толкова мародери, мафиоти и изедници. Иначе тиквата парадира: За шенген сме, за еврото сме. ТРАГЕДИЯ
  • 10 К.К.

    4 0 Отговор
    Около Стара Загора се оплакваха хората от много норки избягали от ферми. Твърдица е близо и удобно място за изхвърляне на отпадъците.
    Между другото това е единствената община в която раждаемостта е с 20% по-голяма от смъртността???
  • 11 Бай Хой

    7 0 Отговор
    Мистерия - А коя е най близката ферма за норки ? :))))
  • 12 До #1

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петко":

    Много точно казано, но ще се "самоунищожим" !!!
  • 13 истинко

    2 0 Отговор
    Всичко се знае! Друг е въпроса че няма да се оповести! Едва ли има много ферми за това животно в България.
  • 14 LEGIONARIVS

    2 0 Отговор
    Има едни жалки душици дето се чудеха на протестите точно за тази фабрика за кожи и безмилостното отношение към животните там. Дано вече осъзнаят важносста на това събитие и жестоката си грешка да пишат тъпотий срещу Хора които са осъзнати, борят се и искат промяна в тоя изроден от алчност свят!!!