Last news in Fakti

31 Май, 2012 17:18 2 339 0

Дама от „Кокаиновите крале” я пуснаха у дома

  • кокаинови крале-
  • евелин банев-
  • брендо

Софийски градски съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража” на Тинко Гарев,  а за Петя Данова определи „домашен арест”, които бяха задържани при операция „Кокаиновите крале”, за чийто бос бе обявен Евелин Банев - Брендо.
Според италианските власти Тинко Гарев е заемал ключова позиция в интернационалната престъпна група.
Съдът намери искането за налагане на най-тежката мярка „задържане под стража” за основателно, тъй като има реална опасност от укриване и от извършване на ново престъпление.
Гарев отрече да е пренасял наркотици. Но съдът се мотивира за задържането му, с извадка от европейската заповед за арест, че той е съучастник на Брендо и е бил връзката му с италианеца Антонио Мелано. Освен това той имал общо с логистиката и трансфера на наркотици от Латинска Америка към Европа.

Защитата поиска - да не се дава ход на делото, тъй като искането е направено след изтичането на мярката за задържане за 72 часа. Съдът счете за неоснователно искането на защитата, тъй като при задържането на Тинко Гарев, е наложено задържане от МВР за 24 часа, а от 09:30 часа на 29 май влиза в сила искането за задържане от Прокуратурата за 72 часа, което изтича на 1 юни.


На Петя Данова магистратите наложиха домашен арест. Те се мотивираха, че няма опасност тя  да се укрие, тъй като има постоянна работа и адрес в София. Като смекчаващо обстоятелство магистратите отчетоха, че обвиняемата е арестувана за престъпления, извършени преди пет години, когато е била на 20 години.

За първи път прокуратурата в Милано издава заповед за задържането на Данова, с прякор  Циганката, на 28 март тази година. През май италианските власти издават и европейска заповед за арест.

По време на съдебното заседание стана ясно, Данова е спипана през 2006 година да пренася капсули с наркотици от Амстердам за Милано.
Друг съдебен състав ще решава дали Данова ще бъде предадена на италианските съдебни власти.

В ареста остава и Захари Марков.

Окръжен съдия Петър Пандев уважи искането на Окръжна прокуратура - Благоевград и наложи най-тежката мярка „задържане под стража” на Ивайло Йорданов, задържан на 28 май в акция „Кокаинови крале”, съобщи Е-79. На задържания е издадена европейска заповед за арест и екстрадация с повдигнати четири обвинения за участие в организирана престъпна група и трафик на наркотици. Адвокатът на Йорданов - Албина Анева, възрази срещу наложената му мярка и поиска домашен арест или парична гаранция, предвид здравословното му състояние и това, че неясно са описани мотивите за задържане в наложената му европейска заповед от Милано.

Съдът не прие възражението на адвокат Анева и постанови задържане под стража, като наложената мярка може да се обжалва в 3-дневен срок .
Към момента Йорданов не е криминално проявен и няма висящи дела. Той самият отрече да е пребивавал в Италия, като обясни, че последното му и единствено посещение е било преди 5 г. на екскурзия за 10 дни.
При европейската специализирана полицейска акция „Кокаинови крале” бяха задържани 30 души, сред които 15 българи, 12 италианци, словенец, румънец и грузинец.

Ръководител на престъпната група от българска страна е бил Евелин Банев-Брендо, който беше задържан на 16 май в Созопол. По думите на Цветанов подчинени на Банев са били над десетина българи.
Според информация на италианската власти групата на Банев е внасяла по 40 тона кокаин в Италия годишно. Това се случвало главно по море. Групата била прихваната при разследване от 2007 година срещу българско-италианска схема за внасяне на наркотик. Кокаинът е продаван в три области в Италия.

Утре съдебен състав дали ще предаде на съда в Италия Евелин Банев – Брендо.
Прокуратурата издирва вече неизвестният, който е предал информацията на Брендо през 2008 година.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА