4 Юни, 2012 17:15 6 871 5

Брендо свързан с клон на Ндрангета

  • евелин банев-
  • брендо-
  • ндрангета-
  • калабрийската мафия-
  • евелин банев-брендо-
  • делото за пране на пари
Брендо свързан с клон на Ндрангета - 1
Снимка БГНЕС

„Кокаиновите крале” са свързани с Калабрийската мафия. Това става ясно от пресконференция по повод мащабната операция срещу международната мрежа за трафик на наркотици, дадена в Италия.

През 2005 г., в рамките на разследване на калабрийската „Фамилия Белоко”, клон на Ндрангета /Калабрийската мафия/ италианските служби установяват международна мрежа, която се занимава с трафик и разпространение на наркотици. Изяснено било, че „Фамилия Белоко” се снабдява с кокаин от българска организирана престъпна група, ангажирана с вноса на наркотици в Италия и Европа. Нейната оперативна база била Милано. Това дава основание случаят да бъде насочен към Специализираната прокуратура „Антимафия” в Милано. По време на разследването е установено, че българската група е отговорна за вноса на значителни количества кокаин от Аржентина. С помощта на Централната служба за борба с наркотиците, Службата за международно оперативно сътрудничество на Полицията и Евроджъст разследването е разширено и в него се включват компетентните служби в България и Испания. В резултат на това е установено, че в испанският гр. Аликанте организираната престъпна група има друга оперативна база.
В първия етап от оперативната работа разследващите разбират какви са количествата и начините на трафикиране на наркотика. Арестувани са български куриери, пренасяли дрога от Доминиканската република. Заловени са отделни минимални количества наркотик на летищата в Милано и Амстердам.
На следващ етап е установен по-значителен внос от наркотика в Италия, но по море. Морските съдове били осигурени от братята Фабио и Лучо Кателан. Те са успели да ги пригодят със специални тайници. Корабите са пътували по дестинацията от Карибските острови към туристическите пристанища на Испания и към Балеарските острови – предпочитано място за акустиране и съхранение на наркотика. В последствие дрогата е пренасяна към Италия и други страни в Европа.
Важна роля в цялостната организация по трафика на наркотика е имал италианецът Антонио Мелато – член на „Фамилията Белоко”. Неговата задача е била да набира морски съдове и екипажи за нуждите на организацията. Той е поддържал връзка с българина Евелин Банев - Брендо, считан за ръководител на организацията, трафикирила кокаина. Според ген. Джанпаоло Ганцер – директор на RОS, българи са участвали във всички фази на трафика – от закупуването на наркотика до разпространението му в Европа. По време на оперативната работа в испанския град Джирона службите засичат организационна среща, на която Евелин Банев договаря а следващи доставки на кокаин. Установено е, че българинът е финансирал наемането на морските съдове, осигурени от Антонио Мелато,
основно от Канарските острови. В последствие са наети  2 морски съда с възможност да пренесат 3 тона кокаин. Един от случаите на транспортиране на кокаина е бил детайлно възстановен в рамките на разследването.
При проведените през 2007 година оперативна работа и наблюденията на Антонио Мелато позволяват да бъдат установени действията на екипажите, трафикирали дрога от Венецуела към Испания. На 14 февруари 2007г. на около 1000 мили от о. Мадейра е бил засечен и задържан морски съд, превозвал 2 тона кокаин. Арестувани са 3-та членове на екипажа. Същият ден испанските митничари, по сигнал на италианските служби, извършват обиск на друг кораб, където са намерени 4 тона кокаин и са арестувани 7-те члена на екипажа. При ареста на Антонио Мелато и неговия син Алесандро в Дубровник, Хърватска, са били събрани допълнителни данни за вероятна доставка на кокаин през Африка.

Ген. Джанпаоло Ганцер – директор на ROS/Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност/:

„Седем години съвместно разследване на Специализираната прокуратура „Антимафия” в Торино и Милано доведоха до неутрализирането на една от основните трансгранични организации, специализирани в трафика на кокаин. С една новост: Ндрангетата вече не е с основна роля. Била е изпреварена от българската мафия, възродила се от пепелта на 80-те год., когато трафикът е осъществяван по т.нар Балкански път. Сега каналът е консолидиран. Търговски кораби са тръгвали от пристанищата на Латинска Америка към бреговете на Испания и португалския остров Мадейра. В открити води трафикантите са организирали срещи и са претоварвали стоката на платноходи, осъществявайки обмен на данни за координацията посредством GPS система. Чрез туристически пристанища, обект на по-слаб контрол, е осъществявано разтоварването на кокаина. Само в рамките на две операции на карабинерите от РОС/Специализираните звена на карабинерите/ в координация със служби от различни европейски страни, включително и България на първо място, са успели да заловят 6 тона кокаин и са събрали информация за трафикирането на още 5 тона. В трансграничната престъпна група Италия е била представлявана от „фамилията Белоко” – клон на Ндрангета, действал в Северозападна Италия, област Пиемонт. Нейният член – Антонио Мелато е имал за задача да набира морски съдове и екипажи за нуждите на организацията. Той е поддържал връзка с българина Евелин Банев, считан за ръководител на организацията, трафикирала кокаина.
В момента на ареста на Банев разследващите са намерили документация, свързана с трафика на наркотика, използваните канали, координати и количествата трафикирано вещество.


Едно тревожно изтичане на данни по разследването, станало достояние на основните български трафиканти, замрази за известно време разследването. Извършените от българската полиция обиски и арест на Банев във връзка с друго негово дело – за пране на пари, позволи документално да бъде установено, че това е станало със съдействието на български магистрат, който вече е пенсиониран. В рамките на международните разследвания в Швейцария е било установено множество банкови и финансови операции. Това дава основание за запориране на 10 млн. евро. В лицето на българския министър-председател Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов има една изключителна воля и подкрепа на работата по неутрализирането на трансграничната престъпна група”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 diavolo

    1 0 Отговор
    ot 6 godini jiveq v catanzaro (calabrese mafiozi)tuk mafiqta kontrolira vsqka glutka vazdoh . neproshtavat na nikoi kmetove depotati sadii i tn. vzriviha sada v cozenza kasmetliqta ot san luca ne si vze djakpota 168miliona evro DI VIVARE 'NDARNGHETA !!!
  • 2 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    Brendo iavno e dosta goliam terikat shtom igrae s nai moshtnite italianski mafiozi.'NDARNGHETA sa mnogo mnogo silni.
  • 3 кумата хари

    0 0 Отговор
    БРАВО БОРИСОВ !!
    по някога работи и хваща големи мафиоти
    по някога се занима с 2 кутии цигари и шапка версаче.

    между кокошкар и супер герой
  • 4 иван

    0 0 Отговор
    сигурно , е тарикат а вие сте дето завиждат ,като е лесно правете го вие , ама не ви стиска , и ония другите в правителството дето откакто са на власт от такива като вас само си разчистват терена да сложат техни и полуид..ти като вас им вярва .че един закон не са приели да е в помощ на хората , а все такива закони които да ги дерът за пари .
  • 5 кик кик кик кик

    0 0 Отговор
    и аз искам да права тва