22 Юни, 2012 11:31 4 109 0

Антимафиоти задържаха 20-годишен член на „Анонимните”

  • анонимните-
  • хактивист-
  • гдбоп
Антимафиоти задържаха 20-годишен член на „Анонимните” - 1
Предпочитаната маска на "Анонимните"

Служители на ГДБОП задържаха член на международната група “Анонимните", съобщиха от пресцентъра на МВР. Той е осъществил нерегламентиран достъп до сайт на дружество за защита на звукозаписни права.

В хода на проведеното разследване е установено, че през месец февруари т.г. 20-годишен младеж е „атакувал“ сайт на дружество ПРОФОН, лицензиращо публичното използване на музика у нас. Осъществявайки нерегламентиран достъп до администраторския панел на сайта му, той пренасочвал потребителите към свободно достъпен сайт, представляващ шаблон на т. нар. група “Анонимус”.

При претърсване, извършено на два адреса, ползвани от младежа, са иззети 11 сървърни конфигурации, четири компютъра, три лаптопа, голямо количество хард дискове,  флаш памети  и оптични носители тип CD и DVD. Задържаният е направил пълни самопризнания, дори изразил съжаление за извършените от  него противоправни действия. 

Операцията е проведена под ръководството на Софийската градска прокуратура.

Срещу младежа е образувано досъдебно производство.

The Anonymous („Анонимните“) са международни „хактивисти“ (наименованието идва от „хакер” и „активист” – бел.ред.), атакуващи предимно сайтове на компании, които по тяхно мнение, действат във вреда на сайта Wikileaks, на свободата в интернет и в живота, както и на върли врагове на копирайта.

В собствен смисъл това не е групировка, тъй като липсва закритост и постоянно членство: по-голямата част от членовете ѝ са посетители на анонимни имиджбордове, действията се организират по схемата «пост за предстояща атака — сбор на желаещите да вземат желание за участие — атака — дискънект».

Представител на „Анонимните“ е хакер с псевдонима „Хладнокръвния“ (Coldblood). От действията на Анонимните са пострадали платежните системи Visa, Mastercard, замразили сметките на Джулиан Асандж, и PayPal, отказал да приема преводи на името на Асанж. Освен това на атака са подложени хостинг провайдера Amazon, швейцарските банки PostFinance, EveryDNS, сайта на шведската прокуратура и сайта на бившия губернатор на Аляска Сара Пейлин. Акцията в защита на сайта Wikileaks Анонимните наричат операция «Разплата». Атаките на «Анонимните» стават с програмата LOIC.

През януари 2011 г. във Великобритания са арестувани пет хакера от групата „Анонимните“.

През 2011 г. хакерите „Анонимните“ заявяват, че са започнали координирани атаки срещу сайта на правителството на Египет. От действията на хакерите пострадали ресурси на египетското министерство на информацията, както и управляващи от Национално-демократичната партия.

На 21 юни 2011 г. групата се обединява с групата хакери от LulzSec и поради близост на възгледите, на 4 юли и с хакерите от The Script Kiddies.

През юли 2011 г. хакери публикуват секретни данни, откраднати от сървъра на американската консултационна компания Booz Allen Hamilton. Групата Anonymous заявява, че това е направено с цел да се демонстрира слабостта на системите за защита, използвани от фирмата в собствените мрежи.

Anonymous се включиха в протеста Окупирай Уол Стрийт заявявайки, че ще атакуват сайта на Нюйоркска фондова борса (NYSE). На 11 октомври посредством DDoS атаки те успяха за един час да нарушат работата на сайта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА