Last news in Fakti

11 Юли, 2012 22:22 1 087 0

До месец съдът ще се произнесе по делото САПАРД

  • сапард-
  • марио николов

Само за няколко часа приключи едно от т.нар. знакови дела, свързано с източването на близо 7 и половина милиона евро от програма САПАРД. До месец състав на Софийския апелативен съд ще се произнесе за вината на бизнесмена Марио Николов и останалите подсъдими, предаде БНР.

Преди две години сегашният председател на Върховния административен съд, тогава шеф на Градския съд Георги Колев осъди Николов на 12 години затвор. Възможностите пред Апелативния съд сега са връщане на делото, леко изменение на размера на наказанията или потвърждаване на присъдите.

Делото САПАРД е в списъка от дела, които петима евромагистрати ще анализират като проблемни. Според адвоката на Николов Менко Менков този локален мониторинг е доста спорен и поражда въпроси:

Представете си български прокурор и съдии да отидат в Германия и в Холандия и да им проверяват делата. По какъв правен способ ще стане това и дали ще им ги дадат.

Тошко Добрев, подсъдим по друго дело в списъка на Министерство на равосъдието, така нареченото дело "Софийски имоти", също не скри възмущението си от външното наблюдение:

Не знам как е в Северна Корея, но като видях, че Мики Маус и Мечо Пух са до първия ръководител и там ще станат по-демократични от нас.

Според него целта на европроверката е да се покаже на съда как успешно да завършат многото дела от групата "Софийски имоти":

По спешност за Министерството на правосъдието означава само едно - да има осъдителни присъди. Т.е. предварително се прави опит да бъдат решени делата извън залата.

Срещу наблюдение отвън на дела в съдебна фаза реагира и съдията от Софийския градски съд Мими Петрова, според която това е чудо невиждано:

 Унижавайки себе си, ние унижаваме институцията. Сами си постиламе. Никой няма да ни оправи авторитета в държавата, правото и съда.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА